e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Desembre de 2011

Els propers pressupostos per el 2012

A poques setmanes de la propera presentació dels pressupostos per el 2012 per part del Govern, se’ns obren varis interrogants i a la vegada unes reflexions respecte com seran, qui els aprovarà, sobre si seran molt restrictius o si són els que Catalunya es mereix.

Se’ns presentaran els nous pressupostos setmanes després dels resultats de les eleccions al Congrés de Diputats amb la majoria absoluta del PP i la posició  de lideratge de CiU assolint la victòria a Catalunya per primer cop en unes estatals. I rebent per tercera vegada consecutiva  la confiança de la majoria dels catalans aquest cop amb el pacte fiscal com a repte fonamental perquè Catalunya pugui avançar decidint per si mateixa els pròxims anys.

Com afectaran aquestes premisses als pressupostos? Doncs serà vital el posicionament del nou govern espanyol del PP, que ara encara no s’ha constituït. En els pressupostos del 2012 en matèria d’ingressos de l’Estat no podem esperar un increment en les transferències, tot i que hauria de ser així.  I serà motiu de discussió al llarg del 2012 en especial en relació al pacte fiscal amb Catalunya  i com influiran les primeres mesures en matèria fiscal que aprovi l’Estat. També sabrem si finalment el PP dóna compliment a la transferència de la partida de 759 MEURS de l’addicional 3ª en compensació a infraestructures no realitzades el 2008, a què es va comprometre de manera verbal i escrita el Govern del PSOE i un cop més ha incomplert amb Catalunya.
Les que sí que seran presentades i que el propi President Mas ja ha anunciat són l’increment de taxes que gravaran el consum d’aigua, alcohol, tabac, benzina, increment d’impostos com el de Patrimoni si l’Estat l’aplica i creació d’algunes noves figures com el tiquet moderador a l’hora de demanar una recepta mèdica o la taxa turística. Sempre tenint en compte i alliberant  aquells ciutadans  que estan en una situació econòmica mes desafavorida.

Amb aquest escenari, la disminució de la despesa continuarà sent l’altre factor fonamental, sembla ser que serà inferior a la del 2011 i que no afectarà els serveis bàsics com salut, benestar, educació i seguretat, en canvi sí que afectarà  alguns complements de les nòmines dels funcionaris públics i altre cop a una paga extra de polítics i alts càrrecs de la Generalitat. Així, donant continuïtat a una política de transparència, responsabilitat i austeritat aconseguirem  acomplir amb el màxim de dèficit que ens marca l’Estat i la Comunitat Europea  a finals del 2012, obrint  amb un altre caire el 2013. Aconseguint que Catalunya no torni ha tenir desviaments no del 2’4% com ens deien sinó del 4’2% del PIB que ens va deixar el darrer Govern tripartit aflorat després  de la auditoria realitzada.

Ara bé, quins grups parlamentaris donaran suport al pressupost que presenti el govern? Ha començat la ronda de contactes amb PP, PSC i ERC, sembla que hi ha una predisposició per part dels tres grups d’aprovar-los o com a mínim a parlar-ne, cadascú amb les seves premisses i consideracions, sembla que l’escenari és diferent als de l’any passat, no hi ha eleccions a la vista, ERC ha definit els seus nous dirigents, esperem que el PSC també ho faci de manera que es tingui un clar interlocutor, el PP que ja va permetre la seva aprovació l’any passat ara amb més motiu ha de buscar aliances i complicitat també pensant en els pressupostos del Estat.

O sigui que els pressupostos seran de difícil confecció, s’ha de lluitar pels ingressos que ens corresponen, la despesa acabarà el cicle restrictiu de dos anys tal com es va avisar que es necessitava per fer la contenció necessària.  La bona noticia és que tenim possibilitats que siguin aprovats  de forma majoritària o que l’abstenció ho permeti, el que seria un bon senyal de donar confiança i que qui hi sortiria guanyant seria Catalunya. Potser es utòpic però hem de treballar en aquest objectiu, a finals de gener ho sabrem.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3143
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR