e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 de Gener de 2010

Una Constitució que no prevegi la solució dels importants problemes que presenta o pot presentar la societat –la vida de la qual regula–, o és desfasada o és poc democràtica. No és estrany que això li passi a la nostra, de l’any 1978, elaborada i aprovada en unes circumstàncies polítiques i socials d’emergència que la van condicionar seriosament.

El país sortia d’una llarga dictadura i es proposava normalitzar la seva vida pública, però els actors que havien d’afrontar aquesta tasca, per molt bona fe que tinguessin i per moltes renúncies partidistes que fessin, ells mateixos, per les seves pròpies vivències, i la societat a la qual representaven, estaven viciats en les perspectives  i en les possibilitats; difícilment podien anar més enllà.  

Haver viscut una guerra fratricida seguida de gairebé quaranta anys de règim totalitari no era la millor situació ni el millor clima per a elaborar un text constitucional definitiu. Els condicionants  personals dels qui van redactar la Constitució i les circumstàncies socials de pressions de tota mena (record del tràgic passat, forta presència de factors polítics, econòmics, militars i eclesiàstics, en aquell temps predominants) feien impossible anar més enllà de redactar una constitució provisional, que és la que tenim.

La missió salvadora de l’exèrcit respecte a la unitat d’Espanya, concebuda com a única nació, i la impossibilitat que cap dels pobles que la integren pugui trobar una via legal per a elegir, amb totes les garanties democràtiques, el seu futur, si la gran majoria dels habitants d’aquest poble ho vol, a més de la gran rigidesa de la mateixa Constitució per a ser modificada, són exemples de les carències democràtiques de la nostra Carta Magna.

Caldrà meditar seriosament i serenament sobre això i, en el moment més propici, plantejar la reforma de la Constitució abans que alguns problemes s’agreugin o en surtin d’altres que, per manca de flexibilitat o d’una possible modificació de la norma constitucional a les noves demandes socials, ens atropellin o plantegin un seriós problema de convivència.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1426
3
Comentaris afegits 
Joan (BCN) 14-01-2010 - 13:04
Que se me entienda bien.. La democracia sin unas leyes y principios claros (no democraticas sino consensuadas) puede devenir aberraciones como la alemania Nazi (totalmente democratica) o bandazos perjudiciales para la sociedad (ahora dentro,ahora fuera...
Fèlix (Tarragona) 13-01-2010 - 00:01
Espina demana que es reformi la Constitució "poc democràtica" per tal que Catalunya pugui exercir el dret de decidir si vol o no ser independent. Molt bé! Idees clares dintre la llei.
Francesc (Barcelona) 12-01-2010 - 18:55
Totalment d'acord, senyor Espina! Totalment.
TORNAR