e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

02 d'Agost de 2010

S’equivoca, el Partit Popular, disposant-se a contraatacar amb duresa la decisió del Parlament català de prohibir les curses de braus a Catalunya. És una decisió discutible i inoportuna, però legítima i legal.

El mateix president Montilla ha declarat que va votar en contra d’aquesta prohibició. N’hi ha que segurament relacionaran aquesta actitud amb el seu origen andalús, però no és això; Montilla no és gaire partidari de les prohibicions. D’altra banda, el gran escriptor i poeta català Pere Gimferrer ha manifestat, en relació amb els toros, que “és una festa catalana, i prohibir-la serà una agressió a la tradició.” Doncs bé, aquesta “agressió” ja s’ha produït.

I contra els qui al·leguen simples motius a favor dels animals, resulta que els vots contra els toros han provingut precisament dels sectors més nacionalistes, els quals, equivocadament, han portat el tema al terreny polític i a la qüestió d’identitat. ¿Com volem així que ens entengui Espanya? Però, per a molts, es tractava sobre tot de fer un torcebraç amb Espanya, en contra de la tesi de Gimferrer del caràcter català dels toros. La ignorància és molt cega i agosarada!

  Com a anècdota diré que quan era petit m’explicaven que un oncle meu va construir la plaça de toros de Vic, a la qual no vaig anar mai. Després, i per curiositat, només he assistit a dues curses de braus, en tota la meva vida. No m’agraden, els toros, però comprenc el magnetisme i l’estètica d’una cursa de braus viscuda directament, no vista per la tele. Això explica l’afició d’il·lustres literats i artistes catalans i de talla universal a la festa. No m’agraden, però em sembla una bajanada prohibir-les. Fan moltes bajanades, els nostres polítics.

És clar que polititzar, per ignorància, aquesta qüestió ja no és una bajanada, sinó una maldat política. El líder independentista Uriel Beltran ha afirmat, sense embuts: «Al Parlament, Espanya ha perdut una batalla contra Catalunya», i ha pronosticat que «No serà la primera batalla que Espanya perdrà a Catalunya.»

Però si ara el PP contraataca de manera radicalitzada en el mateix terreny polític, només aconseguirà, contra els seus interessos a Catalunya i donant una imatge de poca moderació, afegir més llenya al foc. Continuarà elevant al nivell de categoria una cosa que no hauria de passar de ser una anècdota més o menys molesta o ofensiva per a molts ciutadans; sobretot als que els repugnen les prohibicions. Vam lluitar molts anys per les llibertats!

Els nacionalistes radicals –catalanistes o centralistes–  solen coincidir, a l’hora d’exagerar les coses. Com quan les treuen del seu context natural i raonable per alimentar el circ polític en què, principalment amb Zapatero, s’ha convertit el nostre país. Fan falta més ments i més veus sensates. Al toro el que és del toro, i a la política el que és de la política.
Francament, per aquest camí anem molt malament.  




Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1147
19
Comentaris afegits 
Neus (Valls) 12-08-2010 - 19:59
Cert,fer dels toro "festa nacional"´és la seva politització.Un error espanyol Aqui hi ha moltes festes nacionals: els xiquets, la sardana,la jota, el flamenc,etc.És un espectacle i prou.A uns els hi agradarà a altres no, com diu Wifredo,i no cal prohibir
Francesc (Barcelona) 11-08-2010 - 19:00
Sergi, criticar la iniciativa parlamentària dels toros.... doncs ja ho veus com n'ha estat de criticada. Moltíssim. I ho respecto i és el que toca en un esat democràtic. Ara bé, la iniciativa és perfectament democràtica. Impecablement democràtica.
Sergi (Barcelona) 11-08-2010 - 13:48
Francesc, la Llei Seca va ser decretada per un estat de dret, i està considerada universalment com un error. Dir que no es pot criticar una prohibició perquè l'ha decretat un parlament és poc democràtic.
Francesc (Barcelona) 10-08-2010 - 23:15
Joan Manuel, jo respecto profundament el sr. Espina i les seves opinions. Però com tothom... "Aliquantulum dormitat Agustinus"... Segur que el sr. Espina ha entès la llatinada...
Francesc (Barcelona) 10-08-2010 - 22:46
Sergi, tens raó, perdona... Em referia a prohibicions en un estat de dret. A banda d'aquest badada meva, no sé veure en les meves intervencions cap tic autoritari. Si en veieu, estic disposat a parlar-ne.
TORNAR