e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

05 de Juny de 2008

Tapar-li la boca a Federico?

Federico Jiménez Losantos és part de la llibertat d’expressió. Ben utilitzada o mal utilitzada. Però forma part d’aquesta llibertat. Si se li tapa la boca, aquesta llibertat se’n ressentirà. Molt o poc, però se’n ressentirà. Qui ho pretén, això?

En primer lloc, penso, l’enveja. Una enveja que no es manifestaria de forma tan sonora si Federico no tingués els molts milers d’oients diaris que té. Una enveja que no seria tan àmplia i enfellonida entre professionals del ram i les seves empreses, si la COPE tingués una audiència reduïda i un volum de publicitat escàs; gaire bé com un full parroquial. Són alguns professionals i algunes empreses de la competència aquells que, sembla, més es freguen les mans davant els problemes judicials i empresarials interns amb qui s’ha d’enfrontar ara Losantos. Actituds bastant miserables.

En segon lloc, l’oposició, la por i el rancor de polítics o tendències contràries a les que manté –pel seu compte i amb algunes innegables complicitats- Jiménez Losantos cada matí davant els micròfons. La seva arma és la paraula, la llibertat de paraula. La llibertat d’opinió i d’expressió. Com l’utilitza és una altra qüestió. De les seves opinions partidàries i del seu to crispador, molest, a vegades ofensiu i insultant cap a  persones i institucions, no només se’n pot discrepar sinó que, sovint,  resulten censurables o inadmissibles. I de tot això se n’ha de responsabilitzar davant de la seva consciència i de les instàncies corresponents. La justícia dirà, en cada cas.

En tercer lloc, les autoritzades veus discrepants dins la seva pròpia empresa o institució, la Conferència Episcopal Espanyola, que estan en contra de l’ús que Losantos fa de la seva llibertat de paraula, de la seva llibertat d’expressió, perquè creuen que no està sempre conforme, en el fons o en la forma, amb allò que anomenem “línia editorial” de l’esmentada institució o  empresa. Però, compte, que ara resulta que molts que no saben ni el “parenostre” son els que volen salvar a l’Església amb arguments “evangèlics”. El famós periodista que, com a professional, no haurà estat contractat per resar jaculatòries o dir missa davant els micròfons, també de la seva lleialtat o deslleialtat a aquesta “línia editorial” haurà de donar compte.

La llibertat d’expressió, en democràcia, és sagrada. Però aquesta no inclou la llibertat per insultar, ofendre o mentir. Si un professional, com qualssevol ciutadà, hi incorre, ja hi ha els tribunals de justícia. Si un periodista va clarament en contra de l’esperit del marc ideològic que ha acceptat respectar –sempre i quan quedin salvades la informació honesta i l’opinió responsable i plural- en entrar a treballar en un mitjà, haurà d’assumir les conseqüències de la seva possible deslleialtat, si es dóna cas.

Federico Jiménez  Losantos sol confondre, amb desimboltura i passió, en el seu conegut i influent programa matinal, informació amb opinió, propaganda i “assetjament i demolició” de l’adversari Confon també  periodisme amb fer política partidària. Això no és un bon periodisme –a mi em repel·leix- per moltíssims seguidors que tingui i per molta publicitat que aporti a la seva empresa. Però el seu programa és també un espai important –que escolten partidaris i adversaris- per assabentar-se de moltes coses importants que passen al país i que altres mitjans callen o suavitzen, ells sabran perquè. I es permet criticar, amb duresa, sense por ni complexes, amb noms i cognoms, persones públiques i institucions que d’altres tenen per intocables. És clar, això irrita a no pocs, no disposats a pagar el preu de la llibertat quan no els afavoreix. És una finestra per la qual, juntament amb olors i sorolls molests i irritants, també hi entra aire fresc, per alguns causant de grip. Genera crispació? Cadascú és lliure de crispar-se o no quan i com vulgui Com ho pot fer davant d’altres programes d’algun mitjà o altre, que no han tingut tant ofici, ingeni i sort – i recolzament-  per tal de fer-se una audiència milionària.

Segurament Federico s’ha equivocat en moltes coses, i sobretot. –ara sembla-  d’empresa o institució, que li ha donat empara. i que alguns, que no saben ni el parenostre, diuen voler salvar amb arguments evangèlics. Curiós. Però qui li tapi la boca a Federico –cosa improbable, ja que altres trones li esperen-, haurà tapat també una finestra  -incòmoda-  a la llibertat d’expressió. I això, per un demòcrata i per tot professional de la informació, sempre és motiu de preocupació i tristesa.  

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2211
8
Comentaris afegits 
josep 11-06-2008 - 19:29
provocador i...
Un diari plural i tamb provocador. Molt ben informat al moment i al mateix temps escollint ttols polmics...algunes vegades poc exactes. En tot cas, e.notcies s interessant, potser massa centrat amb problemes o coses de periodistes o presentadors, d'interes mol relatiu per a la gent.
dolors 10-06-2008 - 18:55
bon comentarista
S'acord, Tomas i Juli, Wifredo s un bon comentarista. Hi va haver uns anys que era el ms buscat i llegit de tot Espanya. S'atrevia quan els altres callaven.,per el reproduien en molts diaris de tot arreu. Va tenir problemes amb el ministre Fraga, per tots els ministres i gent important el llegien..Salaranch deia que cada mat els poltics estaven acollonits per veure qu diria la seva columna aquell dia. I segueix donant guerra,com veiem, per amb seny. Molt b que sigui a e-notcies.
Ignasi 10-06-2008 - 16:16
Raist miente
Sr. Raist ud miente: si va a cualquier VIPS de la Capital de Espaa, a cualquier kiosko medianamente grande tiene La Vanguardia, El Peridico y muchsimos otros diarios regionales espaoles (El Correo, La Voz de Galicia, El Heraldo de Aragn, Nueva Espaa etc...) en la Seccin Nacional. El Avui no se...solo se mantiene en Catalunya por las subvenciones de la Generalitat y del Sr Lara, porque no le lee casi nadie. Ah al que no le guste Federico tiene una solucin (no, no es pegarle un tiro como hicieron los nacionalistas catalanes de terra lliure) que es cambiar de emisora o quitar la radio!!. Guste o no es hoy el periodista con mayor influencia y mayor capacidad de atraccin/desapego. Si se va de la COPE, las maanas de la Cope se resentiran y a la cadena a la que fuera crecera enormemente. Mi solidaridad con la direccin, trabajadores y accionistas de El Correo.
agust 10-06-2008 - 10:49
s periodisme
S, Juli; i aix s fer periodisme, i no fer poltica com d'altres diaris, Perdonin els que pensen diferent. Ho crec aix.
juli 10-06-2008 - 10:40
un diari plural
El que demostren aquestes comentaris s que e-notcies s un diari molt plural, cosa molt sana en aquest temps de partidisme dels mitjans de comunicaci.
TORNAR