e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 d'Agost de 2010

Els que somiaven amb un Moianès com la “petita Cerdanya” propera a la gran conurbació de Barcelona i la seva àrea metropolitana, s’estan desenganyant. Sobre tot pel desori urbanístic que regna en alguns dels pobles integrats a aquesta comarca natural. 

Potser se’n du la palma l’entranyable Castellterçol, bressol de Prat de la Riba, que tant estimava el país. Aquests dies  s’hi celebra la Festa Major, i seran molts els estiuejants i visitants que podran comprovar, corregits i augmentats, els errors urbanístics  que des de fa alguns anys desfiguren i malmeten el caràcter tradicional d’aquesta població tan bonica, acollidora i de gent amant de les coses ben fetes. “Castellterçol, poble senyor, la Dansa és tradició”, diu el lema immemorial.

S’enderroca l’antic ajuntament, molt vell, i es construeix un edifici nou, funcional, però fet amb mal gust i que no lliga gens amb l’entorn. Els vilatans es posen les mans al cap. Desprès, per arrodonir la malifeta en la mateixa plaça es tira a terra un famós edifici, de molts records de tota mena, Cal Prudenci, i en lloc de deixar-hi una gran plaça que hauria esponjat el centre del poble donant-li grans vistes a la muntanya, per error o interessos, s’hi aixeca un gran bloc de pisos, modern, de ciment i vidres, de molta alçada, amb àtic i sobreàtic. Un altre bunyol. 

Segueix l’historia dels desastres. Com exemples: on hi havia un “casal millet”, vell però amb regust d’antigor noble, s’hi construeix un edifici d’estil modern sense cap gràcia i que no conjunta amb res; o la pífia dels apartamentes en l’antiga fabrica Roger; o l'ocurrència d'ubicar la deixalleria   entre el CAP i el nou Institut. I per no allargar les cites, cal assenyalar una rotonda nova a l’entrada del poble, segurament amb els diners de Zapatero als ajuntaments, la utilitat de la qual fins ara  no es veu massa clara. I què serà del luxós  palau Can Dou? 

Per què tants errors? Responsabilitat de qui? Qui ho vigila? La veritat és que la imatge de la població se’n ressent escandalosament.  El veïnatge es queixa i els estiuejants i gent que visita Castellterçol es decepcionen. Veus ací  un poble atractiu per la situació, paisatge i  la seva historia, que malmet el seu present i el seu futur. Està perdent tota la seva personalitat, tot el seu interès d’estiueg i turístic, sense obrir en canvi cap porta al desenvolupament industrial i econòmic.

 Quina llàstima que no sàpiga, al menys, seguir l’exemple de Castellcir o Collsuspina, o fins i tot en algunes coses  el mateix Moià, pobles plens d’iniciatives, vitalitat i bon gust, on cada dia hi va més gent, mentre a Castellterçol n’hi va menys. Ni progressa ni manté la seva identitat. Esta quasi parat, i sort en té d’alguns vilatans que amb encert i empenta, de tant en tant, hi posen notes de bon gust, com l’esplèndid hotel La Violeta a l’entrada o algunes magnífiques cases d’Els Rourets, per exemple. Per aquest camí, Castellterçol pot anar morint, com ho fa ja el costum del llarg l’estiueg familiar a grans torres que, si no es deixen dividir per a més nuclis familiars, aniran quedant buides. 

Així, el bell somni del Moianes com una “petita Cerdanya” propera s’esvairà  per a sempre. Llàstima!. Salvem Castellterçol, salvem el Moianès!.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2151
13
Comentaris afegits 
Gerard (Sant Feliu Codines) 20-08-2010 - 16:09
Salut, Vicenç.. Vosté ho deu coneixer tot, pel que diu, ja que és de Castellterçol. Segurament molt més bé que l'articulista, de Barcelona.Expliqui-ho, si us plau. Moltes gràcies
Vicenç (Castellterçol) 19-08-2010 - 23:09
Evidentment que se l'estima i el pateix, no entenc el perquè de tantes preguntes, si coneix el poble com sembla, tindria que tindre o una opinió ja feta, o la resposta. No es pot anar a buscar gaire lluny una resposta a aquest tipus d'incògnites. Salut
Laura (Granollers) 18-08-2010 - 18:54
El Pep deu ser un altre fan d'aquest poble...Penso que atina en el seu comentari
Pep (Santa Coloma de Gramenet) 18-08-2010 - 06:38
Aquest artícle del senyor Wifredo Espina és una carta d'amor vers el poble de Castellterçol, que ningú caigui en el parany de pensar el contrari. Si alguna persona vol "salvar" un poble és perquè se l'estima. En cas contrari, tant li faria que es moris.
Joan B (Caldes de Montbui) 16-08-2010 - 16:25
Sovin he d'anar a Castellterçol i veig com es va deteriorant la seva imatge urbanística, és per això que crec que está bé aquesta crida a !salvar" aquest tan bonic per la siticacio, paisatge i amb tanta história per Catalunya. Felicito a l'articulista
TORNAR