e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

16 de Febrer de 2010

La iniciativa del Rei, de promoure, amb crides i iniciatives concretes, un acord entre les formacions polítiques i els agents socials sobre mesures per a sortir de la gran crisi, és dubtosa i arriscada. Dubtosa perquè podria apartar-se de les seves estrictes funcions, i arriscada perquè es podria interpretar com una actuació a favor del govern o de l’oposició. En qualsevol cas, però, és popular.

És popular perquè va encaminada a fer que el país surti del profund avenc on s’ha ficat, per culpa de qui sigui i de circumstàncies diverses. I això és d’agrair, per part dels ciutadans.

En principi el Rei s’ha anotat un punt, un més. Sobretot de cara a la galeria. No és tan clar, però, que serveixi per a aclarir el nostre confús panorama polític ni per a encarrilar el normal joc democràtic.

En la pràctica, aquesta iniciativa reial es pot interpretar com una implícita desautorització de l’actuació del Govern, que no sap o no aconsegueix afrontar la crisi amb les mesures adequades ni vol o no aconsegueix obtenir els pactes necessaris per a tenir l’autoritat i la força per a prendre les mesures pertinents.

També es pot interpretar com un toc d’atenció a les forces de l’oposició, si  són aquestes les que no saben o no volen renunciar a llurs posicions o polítiques diferents, o contràries, a les governamentals per arribar a un mínim acord que desembussi d’alguna manera la compromesa situació.

En tos dos casos, sigui la iniciativa reial, objectivament, un suport al govern o un toc d’atenció a l’oposició, el fet pot extorsionar seriosament el lliure joc polític: que qui fa les coses bé és premiat en les urnes i qui les fa malament hi es castigat. És la part delicada, a més de jurídicament o políticament dubtosa, de la popular iniciativa del Rei.

Sigui com sigui, que el Rei no s’equivoqui.
   

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1075
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR