e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 d'Abril de 2011

Pujol i Mas, entre la minoria

No és lògic que la formació política que governa a Catalunya estigui entre la minoria de ciutadans que ha participat a la consulta sobiranista, tot i que figuri en el grup de la gran majoria del "sí", en el resultat de la votació. Així, Artur Mas i el seu Govern, com també Jordi Pujol, estan entre la majoria de la minoria.


Però el fet de la consulta i els seus resultats no han de infravalorar-se. Alguna cosa important es mou a Catalunya. De gairebé un milió i mig de barcelonins amb dret a vot en aquesta consulta, sense validesa legal, sobre la independència de Catalunya, s'estima en un 18 per cent la participació a Barcelona, on s'ha concentrat una gran mobilització, de la societat civil i ,de alguna forma, també, institucional i partidaria.


En total s'han sumat 257.645 vots, entre "sis" i "nos", xifra que conté la part proporcional de vots anticipats previstos en els últims mesos en els diversos districtes de la ciutat. Aquesta xifra, representa, exactament, una participació del 18,14% sobre el cens de la consulta, que inclou menors de 16 i 17 anys i immigrants, i un 21,37% sobre el cens electoral oficial, que no hi inclou aquests.

A les altres poblacions, en què els resultats, molt desiguals, han estat menors, no han comptat sempre amb el suport de les institucions més o menys oficials o subvencionades, com ha estat més clarament en aquest cas. La consulta de Barcelona ha tingut el suport de l'expresident Jordi Pujol, del president Artur Mas i del seu govern, que ha anat a votar, amb més o menys intencionada exhibició pública del sentit del seu vot, la qual cosa constitueix una propaganda de primer ordre, discutida i discutible.La pregunta de si s'actua com el president i el govern de tots els ciutadans de Catalunya, queda contestada amb les xifres del 18,14 per cent o del 21,37 per cent. És clar que no, almenys en aquest assumpte de l'independentisme. Per més que s'hagi demanat la intercessió de la Moreneta (que un dia ens va fer ploure), ja que el diaca Manel Gasch va incloure, entre les pregàries dels monjos de Montserrat, el mateix dia de la votació, la que "cada poble i nació pugui decidir lliurement, de manera pacífica i democràtica el seu futur".


Donades les circumstàncies, no està gens malament el nombre de vots aconseguits en aquesta participació global, en la que un 90 % ha estat pel “sí” i un 10 % pel “no”. Més o menys, el que diuen sempre les enquestes; per tant, poca sorpressa. Però, si s'exagera, a més de ser contraproduent, es pot caure en el ridícul. "Tenim la glòria a tocar!", diuen que va exclamar el portaveu de l'organització, a la vista dels inesperats resultats obtinguts. 

Calma i serenitat, que les matemàtiques, també en política, són matemàtiques. Ni el 18 ni el 21 per cent són el cinquanta ni el cent per cent. Són significatius, però  minoria. I en ella estan Pujol, Mas i el Govern. Paradoxal.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1413
3
Comentaris afegits 
juli (Tarragona) 22-04-2011 - 23:44
A la seva edad Pujol es fa independentista ,en contre de tots els seus arguments de tota la vida. t ra ara o la tenia durant tota la seva trajectoria poltica? Molt sospits, coma La Vanguardia...de Galinsoga al catal, pagant qu?
pere (barcelona) 11-04-2011 - 12:17
Manen els que estan en la minoria sobiranista? Tot plegat, molt estrany...Quina democrcia!!!
Pep (Santa Coloma) 01-05-2011 - 20:59
Tampoc s lgic que abans de les eleccions no es digui que s'est a favor de la independncia de Catalunya, amb la finalitat de captar el vot catalanista no independentista. Si s'hagus dit la veritat del qu pensen, CiU no hagus guanyat per tants vots.
TORNAR