e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 d'Abril de 2010

«Fou un error, això de fer un nou estatut abans de modificar la Constitució.» Paraules reveladores de tot el que passa actualment. Diagnòstic i pronòstic precisos de l’expresident Pasqual Maragall, qui, com a promotor principal –juntament amb Zapatero– del text del nou estatut català, coneixia bé les intencions de fons d’aquella operació. Ni més ni menys que modificar indirectament el text constitucional amb un estatut que el desbordés. Aquí hi ha el quid de la qüestió.

Per això té raó Joan Puigcercós, president d’Esquerra Republicana, quan adverteix que l’esperada sentència sobre l’Estatut està en mans «dels qui volen retallar-lo i dels qui volen retallar-lo encara més». Res de magistrats progressistes i conservadors. Inevitablement, l’Estatut en sortirà retallat; més o menys, però no serà exactament el mateix estatut. I això pel que ja va reconèixer Maragall, perquè abans no s’havia modificat la Constitució, dins la qual sembla que l’Estatut no hi cap.

Aquest és el problema amb què s’encaren els magistrats del Tribunal Constitucional, progressistes o conservadors. Com definíem en un altre article, es tracta de la quadratura del cercle. Canviaran els ponents, podran canviar els magistrats –com demana el president Montilla que siguin substituïts els que estan en una situació de pròrroga discutible–; el problema sempre serà el mateix. Són i seran magistrats, del color que es vulgui, però magistrats que han d’aplicar i d’interpretar la llei. Què s’espera, doncs, de la sentència de l’Alt Tribunal? Què s’espera d’un òrgan i d’uns magistrats, creat l’un i nomenats els altres, destinats a vetllar pel compliment de la Constitució? Que prevariquin? Que ningú no es faci falses il·lusions.

Com que no es pot esperar, com n’hi ha que exigeixen, que la sentència «no modifiqui ni una coma», caldrà pensar que, en el fons, n’hi ha que esperen que surti per causar rebombori o alguna cosa més: inestabilitat política i social. Ja ho van dir Barrera i Carretero: «Ens interessa que la sentència es carregui l’Estatut de ple, perquè això donarà ales a l’independentisme.» Es legítim  propugnar l’independentisme, però sempre que sigui per canals democràtics.
Cal confiar en la serenitat i el tremp del president Montilla, que es mou hàbilment entre la seva obligació institucional de respectar l’estat de dret i vetllar per tots els catalans, i les pressions d’alguns sectors radicals, entre les quals les esbojarrades dels qui, com el republicà Ridao, demanen repetir l’error de Companys declarant  la independència en aquell nefast 6 d’octubre, que fou fatal per a Catalunya i per a Espanya.

Modifiqui moltes comes o poques, agradi més als uns o als altres, la dictin els actuals magistrats o els renovats, la sentència clarificarà, almenys, l’actual situació d’incertesa jurídica entorn de l’Estatut, prevista ja, a deshora, pel mateix expresident Maragall, més idealista que pragmàtic. Per això Pujol, més home de govern, no ho plantejava.
      
   Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1241
2
Comentaris afegits 
Montesquieu (sabadell) 20-04-2010 - 23:17
Felicitats sr Espina. Com sempre l'ha encertada de ple i ha dit les coses pel seu nom
Joan (BCN) 19-04-2010 - 09:51
Palabras de Carod durante la tramitación del Estatut en el congreso cuando algunos se quejaban de que no era constitucional. Algo asi como "no se quejen, todavia no esta aprobado, entonces es cuando pueden decir que no es constitucional" (hemeroteca)
TORNAR