e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

06 de Juny de 2011

Una "Plaça dels Indignats", demano. Una plaça per als "indignats". Una "Plaça de la Indignació". Se'n digui com es vulgui. Amb tres requisits:

- Que sigui per a tots els ciutadans indignats.


- Que sigui un espai públic permanent, de discussió lliure i cívic, en què estiguin prohibits la violència, l'insult i la calúmnia.


- I que estigui acotat en lloc no molest per a la ciutadania, protegit i reconegut legalment.


Seria, penso, una bona sortida a l'actual legítim moviment popular, que expressa, bàsicament fin ara, un descontent generalitzat amb el que passa en la vida pública del país i amb la forma de gestionar aquesta vida pública.

 Una vida pública que té directes i brutals conseqüències en la vida privada de milions de ciutadans. En l'econòmic, en el social i en el polític. Una vida pública que mereix ser gestionada en bé de tots, de manera diferent i per gestors diferents.


No és segur que calgui anar a un altre "sistema" –quin?-, com demanen els antisistema sense aportar un de nou clar i prou avalat. En tot cas cal canviar-lo, transformar-lo en profunditat. Perquè la participació ciutadana sigui més autèntica i l'ètica imperi en la gestió en tots els camps.Per a una transformació tan profunda, que no vindrà mai dels confortablement instal·lats al sistema, és necessària la col·laboració, decisiva, dels "indignats", de tots els indignats seriosos, preparats i responsables, que no estiguin al servei de cap partit ni ideologia partidista.Això necessita una via espontània de lliure expressió, diferent de les actuals massa compromeses amb els "instal·lats", i dels organismes representatius dels seus interessos. A més de les moltes vies de les noves tecnologies –amb xarxes de tota mena-, cal que les diverses i honestes veus ciutadanes siguin escoltades amb la calidesa de la seva sinceritat, i directament, sense intermediaris a sou de no se sap sempre qui.

Un fòrum permanent, públic i espontani, podria ser aquesta nova via alternativa o complementària. Els manifestos i contramanifestos no condueixen enlloc, només a contrarestar-se i a desprestigiar-se mútuament. I un moviment, espontani i obert, com el inicialment sorgit aquesta primavera, si no cau en temptacions partidàries o egocèntriques ni es deixa manipular (com ja s’intenta), mereix una altra cosa. Mereix que se'l prengui seriosament i sigui escoltat.

Més enllà de gestos més o menys folklòrics o extremats dels acampats, hi ha a la sociedad un corrent de fons generalitzat. I cal donar-li vies lliures i nítides, sense desqualificacions ni porres. No tot allò que és creatiu està dins de la cotilla de la legalitat; més enllà d'aquesta també hi ha vida.

I el moviment, escampat en les nostres principals places, a qui l'autoritat no ha sabut donar una oïda fina, per escoltar i donar-hi via adequada, porta una inequívoca i forta remor de torrent revolucionari.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
955
1
Comentaris afegits 
Toni (Manlleu) 11-06-2011 - 10:54
Seria una pena que no quedés res del moviment dels indignats. Al menys, hauria de quedar un espai permanent de lliure expresió i debat en una part de la plaça de Catalunya d'accés lliure a tots el ciutadans que amb civisme vulguin exposar les seves idees
TORNAR