e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 de Març de 2010

El Constitucional no en té la culpa, la tenen els polítics que l’han posat davant l’obligació d’aconseguir la quadratura del cercle. No es tracta pas de coronar amb una aureola de sant tots els membres de l’Alt Tribunal, es tracta de denunciar tanta hipocresia dels polítics davant el tema de l’estatut català i la sentència que ha d’emetre, per imperatiu legal, l’òrgan encarregat de vetllar pel compliment de la Constitució.

El Tribunal Constitucional va ser creat pels polítics. Ells li van atorgar les competències que té. També foren ells els qui en decidiren la composició. La Constitució també la redactaren –en consens– i l’aprovaren els polítics; i la van sotmetre en referèndum a tots els ciutadans, que la van aprovar per una gran majoria. També a Catalunya.

Ara el Tribunal Constitucional, en ús de les seves competències i complint amb la seva obligació, intenta emetre una sentència sobre la constitucionalitat o inconstitucionalitat de l‘Estatut, que també han aprovat els polítics bo i sabent, aquests, que hi havia un Alt Tribunal al qual havien facultat per a garantir la constitucionalitat de totes les decisions legals i governamentals. I entre aquestes hi ha l’Estatut i tots els altres estatuts.

Però resulta que l’estatut català és especialment complicat d’interpretar, pel seu fons – i rerefons - i per la seva forma. Això és degut als polítics –entre els quals n’hi ha alguns de ben coneguts–, amb l’especial complicitat de l’expresident de la Generalitat Pasqual Maragall en connivència amb el president Zapatero, al qual aquell va ajudar decisivament a arribar a la presidència del Govern. I amb clares reserves i importants esmenes al text, efectuades llavors, de l’actual president Montilla.

El Constitucional, que s’ha trobat amb aquesta patata més que calenta a les mans, intenta des de fa quatre anys consensuar entre els seus membres, nomenats pels polítics, una sentència que, essent jurídicament correcta, no comporti seqüeles polítiques greus. Cosa pràcticament impossible, ja que fer encaixar jurídicament tot el text del complex estatut dintre la Constitució (la qual volia rebentar) és com intentar la quadratura del cercle. Això explica, en gran part, el retard i, també, el convenciment que la sentència no agradarà ni als uns ni als altres. Segurament optarà pel mal menor.

Encaixar l’Estatut en la Constitució, en la mesura que sigui possible, es farà amb calçador, forçant la interpretació de la Constitució i retallant alguns aspectes de l’Estatut. Pretendre –en va– que l’Estatut –més o menys retallat o reinterpretat– sigui assumit pel nacionalisme català i sense traumes político-socials, requeriria la tàctica del supositori, que és la que probablement es farà servir: suaument i per darrere.

La maniobra ja ha començat. Es tracta de presentar aquesta delicada qüestió a l’opinió pública dient que segurament “només” es declararan inconstitucionals uns quinze o vint articles, dels més de dos-cents vint que conté l’Estatut, i que es farà una lectura interpretativa d’alguns altres; tot això  contra els més de cent catorze que havien estat recorreguts.

Jurídicament, la sentència serà més bona o més dolenta, i és segur que, políticament, no complaurà ningú. Es tracta, no siguem hipòcrites, de la quadratura del cercle. I la culpa és dels polítics.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1296
7
Comentaris afegits 
Eusebi (Manresa) 31-03-2010 - 10:24
SÍ;, certament, serà un Estatut ficat amb calçador ja que,diguin el que diguin alguns polítics, no s'ajusta a la Constitució; els quatre anys de discussió en el Constitucional en son una prova.Tot i que defensa l'Estatut, Wifredo retreu aquesta hipocresia
Joan (Bcn) 31-03-2010 - 10:11
Sr. Espina. Una reflexion muy lucida como la mayoria de las por Ud. Expresadas. Felicidades.
jordi (Reus) 08-04-2010 - 12:15
És la Constitució votada per immensa majoria d'espanyols i catalans, la llei supema, i estableix el Constitucional per vigilar que totes, totes, les lleis i disposicions, siguin constitucionals; també les aprobades en referendum d'una part d'espanyols
Francesc (Barcelona) 08-04-2010 - 02:25
Francament, penso que en democràcia és la gent qui té la darrera paraula: "populus locutus, causa finita". I el 49 % va votar, que no és pas poc. I qui no ho va fer, ja s'ho farà. Cal entendre que a aquest segment de persones tot li va bé.
Francesc (Barcelona) 08-04-2010 - 02:20
Jordi, això que dieu no és cert. Aquest estatut va passar pel Consell Consultiu, on va ser retocat per atenir-se a la Constitució. I encara va ser de nou retocat en passar per les Corts de Madrid. I sempre amb l'objectiu de fer-lo Constiucional.
TORNAR