e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

20 de Mar de 2012

Laments, raonables, de l'esquerra

L'esquerra es lamenta amb raons, però la dreta governa amb els vots. L'esquerra va perdre a les urnes i ara es mobilitza en fòrums, als mitjans i al carrer. La dreta va guanyar les eleccions i es mobilitza des dels butlletins Oficial de l'Estat i de les comunitats en què mana. És el joc, una mica aleatori de vegades, de la política de l'alternança.

Raons poderoses té l'esquerra per protestar, perquè veu frustrats –o fins i tot desmantellats– molts dels seus somnis, però és que no va saber, o no va poder, plasmar-los en una realitat acceptada socialment i viable econòmicament. L'esquerra, que és atractiva i glamurosa, sol moure’s entre l'idealisme i la topesa. I no estan els temps ni per una cosa ni per l'altra. L'esquerra ha tingut la seva oportunitat, i va fracassar. Els seus mals líders i la sobtada crisi econòmica van ajudar, molt decisivament, a la seva rematada.

La dreta és més realista. Els votants s’hi van agafar com a clau roent en un naufragi. Veurem què dóna de si... De moment, està donant la volta al sistema anterior, sense que això sigui garantia d'èxit. En menys de cent dies ha desmuntat un bell entramat de drets i bondats –amb altes dosis de ficció– que se sostenia en un tronc fatalment corcat pel malbaratament i la corrupció (d'uns i d'altres) i principalment per una economia en profunda crisi . Estava condemnat, aquell tronc, a trencar-se i, per tant, aquella ficció a esfondrar-se.


La dreta diu que ha vingut a posar ordre en la cosa pública, i segurament ho està fent amb rapidesa, però en aquesta tasca ordenadora s'està portant per davant alguna cosa més que el simple desordre. És a dir, benestar i certeses que, repetim, en les actuals circumstàncies eren més desitjos i bones intencions que “conquestes” reals. La dreta –en què l'egoisme sol prevaler sobre l'idealisme– se sustenta, sobretot, en la comptabilitat i compte de resultats, és a dir, en la creació de riquesa contant i sonant, la qual cosa és imprescindible perquè després pugui repartir-se. A aquesta esperança s’hi van agafar, com a taula de salvació, els vots majoritaris. De moment, hi ha una gran moguda, està encara per veure què donarà de si.


Són raonables els laments de l'esquerra pel que sembla que s'està perdent del que proclama que s'havia aconseguit. Però cal recordar, si més no, dues coses: que va tenir la seva llarga oportunitat i va fracassar, i que si és cert, com diu, que “hi ha una altra manera” d'afrontar la crisi, a veure per què no la va posar en pràctica quan manava. És el seu taló d'Aquiŀles.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1993
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR