e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 de Juny de 2008

Eurocopa i nacionalismes

Polititzar un partit de futbol, per molt important que aquest partit sigui i per moltes emocions que aixequi, constitueix un cras error. Tant si es polititza abans de jugar-se com si es polititza després. És traure les coses de polleguera, del marc esportiu on han de moure’s. I així ha passat en el cas de l’apassionant Eurocopa.

Les naturals explosions populars davant un esdeveniment com aquest són comprensibles, però traslladar-les al terreny de la política és desnaturalitzar-les. Sí, perquè, llavors, de legítimes emocions sanes passen a convertir-se en confrontacions insanes. El franquisme va explotar aquestes emocions com a “opi del poble”, per adormir consciències i en profit d’un règim totalitari.

Ara, contràriament al que es podia esperar, passa una cosa semblant. Les victòries i les derrotes esportives, dels uns i dels altres, són utilitzades abusivament per moviments polítics i per sentiments nacionalistes de tota mena.

S’entén que un triomf o una derrota esportiva, especialment si és de transcendència internacional, sacsegi els sentiments dels seguidors i partidaris de l’equip, i també els sentiments cívics dels ciutadans del lloc o país que representa –o al qual pertany–, esportivament, dit equip. Una victòria desencadena gran entusiasme; una derrota, un profund desengany col·lectiu.

Però donar a això transcendència política –com feia el franquisme– és signe d’immaduresa, de complex de debilitat, si no de mala intenció. Un triomf de l’equip de la selecció espanyola, en aquest cas, és natural que produeixi una explosió d’espanyolitat; ja no ho és tant que aquesta explosió sigui d’espanyolisme. Com és natural que una victòria del Barça aixequi una explosió de catalanitat; no ho és tant que l’aixequi de catalanisme. Això últim comporta, inexorablement, respostes de signe contrari. Al nacionalisme espanyolista se li contesta amb nacionalismes perifèrics. I a l’inrevés. Així l’espiral de la confrontació política es torna a posar en marxa, en contra de la convivència.

El sentit esportiu de l’esdeveniment queda desfigurat, contaminat i traït. Que molts catalans i bascos, per exemple, apostin per la victòria de l’equip estranger i la derrota de la selecció espanyola, i se n’alegrin, resulta tan absurd com la demostració d’un sentiment insà. Aquests triomfs i aquestes derrotes no haurien de desbordar el marc cívic de l’espanyolitat, mai no haurien de caure en el polític de l’espanyolisme. Són satisfaccions o decepcions esportives i socials, no polítiques.

En un país on aquests excessos són freqüents, no és estrany que ens trobem amb expressions malaltisses com la de Puigcercós, president d’ERC: «No tinc més remei que anar a favor d’Alemanya. Molts catalans no ens identifiquem amb la selecció espanyola.»

Més sensat, per contra, ha estat en aquest cas Urkullu, president del Partit Nacionalista Basc, en afirmar que «ja està bé d’utilitzar l’esport i traure les coses del seu context (...); deixem-nos de bajanades.» I després de precisar que ell no ha dit que anava contra la selecció espanyola i que «cadascú és lliure de tenir les afeccions futbolístiques que vulgui», ha afegit que «es manipulen», per uns i altres, «unes afeccions sanes i s’aixequen a categories ideològiques de confrontació entre sentiments d’identitat...»

És el Puigcercós que, poc respectuós del sistema democràtic, propugna desobeir la sentència que dicti el Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. I és l’Urkullu que afirma que, li agradi o no, acatarà la decisió de l’alt tribunal sobre el proposat referèndum basc. També en política, també hi ha classes.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2349
13
Comentaris afegits 
Noemi (Terrassa) 30-06-2008 - 23:05
Invadits de xarnegos
Es clar, estem invadits de xarnegos i d'altres especies...
jaume (Tarragona) 30-06-2008 - 19:35
Tot un test
Doncs miri, sr.wifredo, resulta que polticament ha estat tot un test; ja es parla -sentim o no vergonya- de Catalunya espanyoia. Moltssims catalans es van tirar el carrer per celebrar la victoria de la Selecci espanyola.
Juan (Barna) 13-07-2008 - 13:13
Como siempre, el Espina nos aporta su punto de equilibrio. Viva la reflexin ponderada. En cuanto al objeto de su artculo, resaltar que los que que han utilizado esta sana victoria de la seleccin con modales fuera de tono, son eso .....istas, sin ms.
ei (Barna) 13-07-2008 - 12:13
Pep de Barcelona. Ets gracis de mena. El favor no l'han fet ells a Catalunya sin a l'inrevs. Les pressons sense immigraci estarien buides nano. Ho saps. Invito a tots els immigrants i als seus descendents que se'n tornin. Que facin gran un altre pas.
Xavier (Sant Cugat) 06-07-2008 - 00:54
No hi ha pitjor cec...
Per qu m'he d'alegrar que 11 paios pagats amb els meus impostos en vencin uns altres fotent coces a una bola? Tan ultranacionalista ets que no veus que l'nic que em pots retreure s que no sc "prou patriota"? I tu parles de no polititzar? Ai Alzheimer.
TORNAR