e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Setembre de 2009

En defensa, moderada, del Constitucional

Els qui més acusen de politització el Tribunal Constitucional són, justament, els més polititzats. Partits polítics o polítics de partit. I intenten deslegitimar-lo davant l’opinió pública, desprestigiar-lo per restar-li autoritat quan es pronunciï, en un sentit o un altre, sobre l’Estatut de Catalunya, en un intent de justificar així  qualsevol reacció de desacatament o més emotiva que racional.

És una gran incongruència. ¿Com poden acusar de politització el Constitucional precisament els partits polítics, la naturalesa i la funció dels quals és la mateixa política i, a mes, partidista? En el fons, del que l’acusen és de no fer la “seva” política, la “seva política partidista”. De no pronunciar-se com a ells els agradaria.

Cert que el Tribunal Constitucional és un organisme també polític, jurídic-polític, però de l’alta política i per a l’alta política, i amb raonaments jurídics. No per a la petita política partidària.

No és un estricte tribunal jurídic. És el màxim intèrpret de la Constitució –que pot llegir-la oberta o tancada- i de la constitucionalitat de les normes (a tot nivell) i dels actes –que es poden veure des de diferent òptica- amb transcendència jurídic-política. Aquesta és la seva naturalesa i la seva funció. Va més enllà de la cosa estrictament jurídica, que és l’aplicació de les lleis. Interpreta i aplica la gran llei, la Carta Magna, votada democràticament pel poble; tot el poble, no un poblet.

La composició, encertada o no, del Tribunal és plural (ideològicament, políticament i territorialment) i l’han decidida precisament els polítics, representats en el Congrés, en el Senat i en el Govern. Aquesta imperfecte pluralitat, la solvència dels magistrats que el componen, el seu compromís de jutjar amb honestedat i saviesa i la necessitat de decidir per majoria o amb consens, ofereixen molta  més garantia que si les decisions depenguessin de mers polítics o de partits polítics.    

Amb tots els seus defectes –excessiva dependència política dels membres, per raó del seu nomenament (cosa decidida pels polítics) i les seves carències –no tots estan a l’altura de la seva missió, atesa la manera com són escollits (decidida també pels polítics)–, i dels seus enfrontaments (normals quan les matèries són difícils i susceptibles de diverses interpretacions), el Tribunal Constitucional és encara, malgrat tot, la instància jurídico-política més autoritzada, solvent, equilibrada i neutral per a emetre veredictes en l’alta política. És el que tenim.

I totes les crítiques -en diversos sentits- que se li puguin fer, en molts casos  ben merescudes, no invaliden les seves decisions. I les acusacions de politització, procedents precisament dels més polititzats partidistament, semblen més degudes a  interessos concrets, per legítims que siguin, que no pas judicis serens i objectius. 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1269
5
Comentaris afegits 
Enric (Barcelona) 03-10-2009 - 13:22
No tenim altra instituci superior per interpretar la constitucionalitat de les normes.El que convindria que fes el Constitucional s fer una interpretaci oberta i dinmica de la Constituci. Aix feria possible moltes coses; parts dubtoses de l'Estatut.
Jordi (Barcelona) 02-10-2009 - 09:24
"(...) i no afecta a l'assencia del nomanament sino solament a un requisit important pero en certa forma secundari." En resum, la CE diu el que jo vull que digui.
narcs (Vic) 02-10-2009 - 00:43
Doncs que dimiteixin tots!
jordi (Manresa) 02-10-2009 - 00:36
La culpa de la NO renovaci no s del membres del Tribunal,sino dels poltics, que no es posen d'acord; i no afecta a l'assencia del nomanament sino solament a un requisit important pero en certa forma secundari.Demanar explicacions als poltics acusadors
Jordi (Barcelona) 01-10-2009 - 10:51
Punt 3 art. 159 de la CE: "Los miembros del Tribunal Constitucional sern designados por un periodo de nueve aos y se renovaran por terceras partes cada tres." Hi ha membres que porten ms de 9 anys. El TC s inconstitucional.
TORNAR