e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Desembre de 2011

El tercer gran gest del Rei

És el tercer gran gest del Rei. El primer va ser la seva decisiva contribució a restaurar la democràcia; molt més que un gest. El segon, la seva decidida actitud, també determinant, per sufocar la revolta militar del 23-F. I el tercer, l'exclusió del seu gendre, Iñaki Urdangarín, de tot acte de representació, per "no haver tingut un comportament exemplar", i mentre no es pronunciï la justícia.

L'avantatge d'una monarquia és que dóna estabilitat. Però, en principi, no té més 'mèrits' que el fet biològic de la successió. Una monarquia 'tacada' perdria el seu suport moral. Una 'taca' no pot ser estable, permanent. Per això ha de ser exemplar, poca cosa més se li demana. Si té altres virtuts, si fa mèrits, es va consolidant en el respecte i l'estima popular.

 És el que li ha passat a l'actual monarca Joan Carles.

Amb la restauració de la democràcia, després de gairebé quaranta anys de dictadura, va justificar la seva instauració, malgrat el originari aval franquista. Amb el segon gest, el 23-F, va confirmar la procedència de la seva permanència al nostre país. Ara, amb la seva decisió de mantenir neta de màcula i de sospita la Corona, ajuda poderosament a preservar-la de motius de descrèdit i de les veus, legítimes, dels republicans.

 Més que un veritable mèrit, aquesta vegada, el que ha fet Joan Carles, era una obligació. I una necessitat. Sens dubte, dolorosa en afectar al seu entorn familiar. Però no podia fer res més, per no soscavar la seva pròpia estabilitat institucional. Si ha de sacrificar la situació del seu gendre i, potser, de la seva filla, ho ha de fer. Citant a Zorrilla, “del Rey abajo, ninguno” pot escapar, si és el cas, de la Justícia.

Aquest gest és, a més, un homenatge a la llibertat d'expressió, que ha permès que comportaments "no exemplars" veiessin la llum, i a la Justícia, a la qual es reconeix el seu servei i la seva imparcialitat.

Tot això ha fet, i continua fent, que hi hagi en aquest país més 'joancarlistes' que monàrquics obsessius.

 

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1551
1
Comentaris afegits 
Dolors (Vic) 16-12-2011 - 16:08
A l'any 1974 el periodista Wifredo Espina ya era fams, no m'extranya que estigus a la Junta del Col.legi de preriodistes catalans en una audiencia del princep Joan Carles. D'acord amb el que diu, el Rei ha de fer net.
TORNAR