e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

18 de Maig de 2011

El dret a indignar-se

Mentir per guanyar? Aquesta és la impressió que donen, en general, els partits polítics davant de qualsevol convocatòria electoral. Recórrer a la mentida, a l’engany, a la falsedat, a l’exageració, a la desqualificació, a la promesa que incompliran, tot per intentar guanyar vots. És un insult als ciutadans, per la qual cosa tenen dret a indignar-se.

Però els partits polítics en un sistema democràtic són imprescindibles. No aquests partits concrets que tenim, però sí els partits com a representants i instruments polítics dels diversos sectors i tendències de la societat. Ens adverteix el professor Jiménez de Parga, president emèrit del Tribunal Constitucional, que sense partits polítics els grans grups de pressió tindrien el camp abonat per imposar els seus interessos sobre els sectors socials, especialment els més dèbils.

El què fa falta, doncs, és democratitzar i regenerar els partits polítics, per tal que no actuïn com a simples corretges de transmissió al poder d’aquells interessos, o no es converteixin a si mateixos en nous grups de pressió i interessos polítics propis deslligats dels generals de la societat, com està passant. La qüestió és qui democratitza i regenera els nostres partits polítics, inici de la regeneració de la vida pública, per passar de la democràcia “formal” a la democràcia “real”. Només veiem una resposta: els ciutadans.

Els propis ciutadans donant el seu vot als partits que creguin més creïbles i honestos. A aquells que els inspirin més confiança, per més sincers i honestos. Fins i tot encara que no siguin aquells que diuen defensar més els seus interessos personals, perquè una cosa és dir i una altra fer. I aquells que estan disposats a dir i no fer, com està passant tantes vegades, els tornaran a enganyar: no complint allò promès o aliant-se (només per arribar al poder) amb aquells que no defensen els seus interessos veritables de ciutadans.

Si la honestedat i la sinceritat dels partits –i les seves persones- fossin els criteris pels quals els electors els votessin, fins i tot per sobre dels discursos, programes i aparent defensa dels interessos concrets individuals dels votants, la vida política seria més sincera i honesta. Es mentiria menys per guanyar més vots.

És, per tant, també responsabilitat nostra en el moment d’anar a votar. El dret ciutadà a indignar-se per com funcionen les coses de la política està bé que es reflecteixi a l’hora d’acudir a les urnes.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1120
1
Comentaris afegits 
Jaume (Figueres) 18-05-2011 - 18:47
Est Espina a favor dels que es manifesten a Plaa de Catalunya i Puerta del Sol? Vol com ells una "democrcia real i no noms "formal" que s la ms o menys tenim? Doncs que ho digui
TORNAR