e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

15 de Juliol de 2008

Novament, Ibarretxe, amb la complicitat del Parlament basc, desafia l’Estat. Acaba d’oficialitzar-ho amb la publicació del seu pla sobre la consulta o referèndum sobiranista o d’autodeterminació d’Euskadi,

També a Catalunya va guanyant terreny, en el món polític més que en el social. el desig i la decisió de plantejar envits d’autodeterminació enfront de l’Estat, Només fa falta, per tal de verificar-ho, repassar les ponències i les conclusions dels últims congressos d’alguns partits, com ERC i CDC, i les declaracions de certes plataformes anomenades cíviques.

Que aquests plantejaments es facin des de formacions polítiques o moviments socials, entra perfectament dins de la diversitat i pluralitat que caracteritza un país tan poc homogeni, de tan llarga història i diferents cultures i llengües, com és Espanya. Una altra cosa és que es faci des de governs, o per membres de governs, que deuen la seva legitimitat institucional a l’actual marc jurídicoconstitucional que instaurà l’Estat de les Autonomies: és a dir, que donà origen i entitat jurídica a aquelles autonomies.

Des del seu origen i amb la seva plasmació legal, les actuals autonomies formen part substancial de l’Estat. Per tant, són Estat, tal com elles mateixes s’encarreguen de recordar i proclamar, amb certa freqüència, especialment quan es tracta de defensar o reclamar legítimament competències ja cedides o encara per traspassar, si des de l’Administració central, com passa massa vegades, es retallen, limiten o retarden, incomplint allò establert també en el marc jurídic.

Si les Comunitats Autonòmiques, els seus governs i parlaments, són part de l’Estat, si són Estat, ¿com és possible que des d’aquestes mateixes es desafiï el propi Estat, sense entrar en una clara contradicció i, fins i tot, la seva pròpia deslegitimació?  No només pot entendre’s com una manifesta deslleialtat, sinó com un soscavar-se les seves pròpies arrels jurídicoconstitucionals, la qual cosa les deixa a la intempèrie de tota justificació i protecció dins del vigent Estat democràtic de Dret.

Per moltes raons de pes que s’invoquin (històriques, socials, culturals, etc.) i que son ben legítimes en el camp de la discrepància social democràtica, institucionalment les Comunitats Autonòmiques no poden, sense caure en l’absurditat, desafiar o pretendre trencar el marc constitucional al qual deuen jurídicament la seva raó de ser, com a institucions legals. Poden proposar i propugnar la seva millora o reforma, més o menys radical, però no sortir-se’n, perquè en aquest cas quedarien sense fonament jurídic, quedarien a l’aire. S’autodestruirien automàticament.

El raonament és fàcil, si estigui o no d’acord. Essent part de l’Estat, essent Estat, no es pot anar, sense caure en flagrant i perillosa contradicció, contra el mateix Estat del qual es forma part substancial. Equivaldria, vestit com es vulgui i amb tots els atenuants i justificants que s’al·leguin, com un cop d’Estat des de dins de l’Estat.

És clar, sempre queden dos altres camins: el pujolià, conegut i pragmàtic del ‘peix al cove’, o el més descarat i directe, com ha proposat algú, de ‘tirar pel dret’, que  també ja  coneixem, oi, president Companys?

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2088
11
Comentaris afegits 
pep (manresa) 25-07-2008 - 21:30
Només llegir el titular ja és per pixar-se de riure... HA, HA, HA HA. D'això en diuen intel.lectuals..? Un cop d'estat només es pot fer dés de dins l'estat sinó seria una altra cosa, una invasió, una revolta, molts desafiaments als estats es fan de dins
pep (manresa) 25-07-2008 - 20:49
Sembla que el Wifredo Espina i altres vulguin justificar la existència de ETA. Si algú té uns ideals només pot fer dues coses, fer política i ser escollit democràticament o la lluita armada. El lehendakari Ibarretxe ha escollit la política, millor no?
pep (manresa) 25-07-2008 - 20:37
Quines bestieses i quins raonaments més absurds que fan servir els espanyols per intentar justificar una situació injusta, a mi em van donar un DNI espanyol sense que jo el demanés, això no vol dir que formant part d'aquest estat no vulgui canviar-lo.
Pep (Barcelona) 23-07-2008 - 23:45
A Cat. un referèndum sobre la independència demostraria que la majoria no la vol. Els independentistes criden més, però això no vol dir que siguin majoria. Penso que seria injust obligar als inmigrants de la resta de l'estat a renunciar als seus origens.
Pep (Barcelona) 23-07-2008 - 14:22
Recorda ,Toni, que es va convocar un referèndum (1978) per tal que els ciutadans aprovessin la Constitució. Al cap i a la fi, la democràcia és el sistema polític en el que la majoria decideix. Per què no pot decidir sobre la possibilitat d'independència.
TORNAR