e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

22 d'Agost de 2010

Estem en una democràcia inacabada. Formalment i realment. I això és la causa dels nostres problemes estructurals, com a país, i de convivència ciutadana.

Democràcia inacabada, fonamentalment, per l’escassetat de demòcrates de veritat. De ciutadans respectuosos de la llibertat dels altres ciutadans, de la justícia amb els altres ciutadans i disposats a acatar les regles del joc col·lectiu dictades per la voluntat lliure, responsable i clarament majoritària. Sense això, no hi ha democràcia possible.

Democràcia inacabada, també, per la inexistència d’una Constitució més oberta i suficientment flexible per a adaptar-se als signes clars dels temps, que és igual que dir oberta a les noves voluntats legítimes de modernització social, desconcentració i descentralització, sense perdre la vertebració –necessària per al bon  governament– en l’ordenament jurídic i en la mútua solidaritat de ciutadans i pobles.

I democràcia inacabada per no haver assumit bé les distintes institucions –legislatives, jurídiques i executives–, en els seus diferents nivells (estatals o autonòmics), llur paper essencial de ser una part integrant de l’Estat democràtic de dret, pactat, en circumstàncies excepcionals, pels representants dels diversos sectors i de les diverses tendències del moment i amplíssimament referendat pel poble sobirà.

Els desafiaments o insubmissions als principis bàsics constitucionals per part de les institucions –que són peces integrants de l’Estat– són unes clares mostres d’immaduresa democràtica i de deslleialtat jurídica. Se’n diguin politització partidista en les seves funcions, senyals de declaració unilateral d’independència o situar-se «moralment fora de la Constitució», que no és sagrada ni intocable, sinó reformable i substituïble. Però no acatar-la, mentre sigui vigent, és sembrar el desordre jurídic i la confusió social. El camí de l’anarquia, del caos i de la rebel·lió.

Acabem la nostra democràcia inacabada. Començant per assumir tots i de veritat els valors democràtics.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1102
4
Comentaris afegits 
arnau (moia) 24-08-2010 - 13:06
Trencar o intervenir més en l'estat per camviar-lo? Prat de La Riba no volia trencar, sino reformar l'estat. És que no som prou polítics i preferim tirar-lo tot a rodar? Per preparar que vingui un naltre dictador?Tinguem seny! No fotem,com altres vegades!
jordi (vic) 23-08-2010 - 19:30
,Si la política es veu com una cosa bruta, mentidera, corrupta, i no com una activitat pel bé de la societat duta a terme pels representants legítims dels ciutadans, Wifredo és un innocent. Un idealista.Encara creu en la democràcia...
loucomballa (VIC) 23-08-2010 - 13:13
Que innocent que ets Wifredo, que innocent mare de 10, com es possible que puguis escriure un anàlisi tan simple i fer afirmacions tan poc substanciades i alhora, cobrar per fer-ho ?... mare de 10.
Oscar (Reus) 23-08-2010 - 09:13
Diagnostic profunt peró insuficient, al meu entendre, ja que el que més falla és la qualitat humana de les persones, dels que manen i dels ciuitadans.
TORNAR