e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

25 de Gener de 2010

Democràcia de les persones o dels diners?. Aquest és el debat que obre l'enfrontament entre el president Obama i el Tribunal Suprem d'Estats Units, al sentenciar aquest que les grans corporacions i empreses podran destinar tots els diners que vulguin, sense les limitacions que existien, a les campanyes electorals a favor d'un o un altre candidat. Aquesta decisió, diu Obama "colpeja a la democràcia en si mateixa".Els candidats que disposin de més diners o a qui donin suport els magnats, és a dir, amb més recursos per arribar a l'opinió pública, amb més publicitat, mitjans de comunicació, millor organització, etc. tindran avantatge sobre els altres. Això ja ha vingut ocorrent, però hi havia uns límits. I Barack Obama a la seva campanya va aconseguir contrarestar aquesta pràctica amb un massiu suport popular i aportacions de les persones perquè fos decisiu. La sentència del Suprem representa un pas enrere.En la seva decisió el Tribunal, de majoria conservadora, indica que els límits existents, des de feia molt temps, violaven el dret constitucional de les corporacions a la llibertat d'expressió, confonent segurament llibertat d'expressió de les persones amb la de les grans companyies i grups de pressió, que ara podran gastar lliurement en campanyes presidencials i legislatives. Un nou revés per al carismàtic Obama que veurà dificultats alguns dels seus projectes més seriosos.Segons el propi president, això "farà més difícil aprovar lleis de sentit comú com per promoure la independència energètica perquè fins i tot es permetrà que entitats estrangeres interfereixin en les nostres eleccions". També obstaculitzarà els esforços per aprovar reformes de regulació financera, i donarà al sector sanitari "fins i tot més influència amb què eludir reformes que protegirien als pacients", va dir, fent referència a l'oposició per aprovar una reforma del sistema de 2,5 bilions de dòlars.Se'n va, doncs, al país democràtic més important del món, cap a una descarada democràcia dels diners? En lloc d'"una persona un vot", es consagrarà el principi d'"un dòlar un vot" ?

El sistema de finançament dels partits, així com el sistema electoral, son claus per a la qualitat de la democràcia.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1492
4
Comentaris afegits 
Democràcia no es fotre un paperet a una caixa (cada 4 anys) 30-01-2010 - 13:00
Les corporacions volen subvencionar candidats pq 1 vegada guanyin facin lleis per defensar a aquestes corporacions. Solució? Doncs donar menor capacitat de legislar als polítics i adeu subvencions. Quants menys polítics menys lobbies i més llibertat
Francesc (Barcelona) 26-01-2010 - 00:08
Sr. Espina, els seus escrits són sempre molt interessants.
jordi (manresa) 08-02-2010 - 00:01
Pau Miserach té tota la raó. Els partits són pressoners dels bancs...La gent no compta per res.Política dels diners, com diu Wifredo!
Pau Miserachs (Barcelona) 06-02-2010 - 23:28
Fa anys vaig ditr que es podia fer política sense diners. Jo comptava amb el recolzament de la gent. No pensava en els bancs. Error. Ara resulta que tots els partits deuen diners als bancs i tenen poca militància. Son com empreses.Nou error.
TORNAR