e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

04 d'Agost de 2011

Crisi i boletes de paper de plata

Les notícies ens infonen pànic. Ens atordeixen les explicacions de la crisi. Aquelles, per greus, insistents i, potser de vegades, exagerades; aquestes, per parcials, alarmistes i complicades. La confusió i l'angoixa s'apoderen del carrer.

No hi ha per menys. Una interpretació senzilla, aparentment, de la raó profunda d'aquesta situació econòmica extremadament crítica de l'economia occidental, és la simple teoria dels vasos comunicants. Desaparegudes, pràcticament, les fronteres de la informació, dels fluxos de persones, capitals i mercaderies, en l'àmbit mundial, tot tendeix a anivellar-se.


En aquest efecte de vasos comunicants, la pobresa fuig en allau cap als països rics, i la riquesa busca matèries primeres i mà d'obra barates als països no desenvolupats. La llibertat d'informació i moviment contribueixen, d'una banda, a l'anivellament, i a la llarga a una major justícia mundial. Però, a la curta, a un enfonsament i empobriment dels països fins ara privilegiats.

És una cosa que algun dia havia de passar. I aquest dia ha arribat. I aquest sisme submarí només es frenaria tancant comportes, encara que fos temporalment, per evitar aquest transvasament sobtat, inquietant i devastador per als nostres països occidentals. Però això xoca contra tot ideal de llibertat i justícia.

No poden fer-ho, teòricament, els governs anomenats progressistes. Els conservadors, per definició, estarien més disposats a això. D'aquí l'allau de conservadorisme en les últimes eleccions en diferents parts. S'imposa el sentit de la supervivència sobre qualsevol altre ideal. Primer, defensar-se i crear riquesa pròpia, després ja vindrà la solidaritat.

Potser ja no hi hagi temps ni per aquestes posicions d'enroc. La globalització està en marxa a passos de gegant. Els vasos comunicants han derivat en tsunami. Ni el conservadorisme, que va guanyant terreny, podrà aturar-lo. I el progressisme de tall socialista es veu impotent, no troba resposta vàlida i és desallotjat del poder.Es podria dir que la realitat s'imposa als ideals, si no fos que, en el fons, aquesta realitat -que ara fa patir tants no acostumats al sofriment- és producte, precisament, de la generalització mundial d'aquells ideals de llibertat i justícia , que es criden -amb raó, però confusament- a tantes places d’arreu.

Fa moltes dècades que han passat aquells temps en què fèiem callar les nostres males consciències, enviant segells i boletes de paper de plata per als negrets de l’Àfrica o els xinesos. A més d’innocents, érem uns desgraciats hipòcrites.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1490
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR