e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

05 de Novembre de 2008

Crisi amb xarxa

La novetat d’aquesta crisi econòmica, respecte a altres d’anteriors, és que –com en un circ– som davant una crisi amb xarxa protectora. Alguna cosa s’ha après de les anteriors, especialment de la de 1929, en què va regnar el caos econòmic i la desgràcia recaigué sobre els més febles.

Encara que tard, i no sabem amb quin grau d’eficàcia, els governs dels països més civilitzats han reaccionat i van estenent una àmplia xarxa de protecció per evitar caigudes mortals. En el sector econòmic i en el social. Perquè el sistema financer no s’ensorri, soterrant la maquinària econòmica, i perquè els sectors més vulnerables –famílies i empreses petites– no s’enfonsin en la misèria.      

Hi ha més consciència social, sens dubte, i tant en els governs d’esquerres, cosa lògica, com en els de dretes, que s’han sensibilitzat. Aquesta xarxa sòcio-econòmica que entre tots van estenent suposa un alleujament per a tothom, si bé també ens avisa de la gravetat de la crisi pel que fa a la profunditat i la durada. .   

El govern de Zapatero, que fins fa poc negava la crisi, s’ha afegit ràpidament a aquesta tasca comuna d’estendre la xarxa de seguretat. S’ha de celebrar i agrair-ho. El pacte entre els dos grans partits, PSOE i PP, ha estat sens dubte una gran ajuda. S’ha de reconèixer i posar-ho com a exemple per a afrontar els altres problemes de primer ordre que té el país.

La bateria de mesures anunciada pel president del Govern en suport de les institucions financeres i per a controlar-les -com a peces clau per al funcionament del sistema econòmic- i de generació de confiança per als inversors, per als atrapats per la hipoteca de la casa, per als treballadors i autònoms que poden anar a l‘atur, així com les ajudes i els estímuls als emprenedors, és benvinguda.

Encara que caldrà veure la rapidesa i l’eficàcia de la posada en marxa d’aquesta bateria de mesures de xoc, almenys significa una reacció positiva i tranquil·litzadora. I a més evidencia que hi ha una manera diferent a la tradicional, més conservadora, d’afrontar una crisi greu; una manera més humana, més social, menys economicista.

Que aquestes mesures excepcionals s’estableixin per a més de dos anys comporta també dues coses: la desconfiança que aquesta situació econòmica sigui curta i lleu i el dubte sobre si l’altíssim esforç econòmic d’estendre aquesta lloable xarxa de seguretat no suposarà un desviament fatal de recursos que necessiti una reactivació econòmica competitiva. I que això no ens porti a un carreró de molt difícil sortida, d’endeutament col·lectiu i de frenada econòmica.   

Són també qüestions a meditar. El cost de la xarxa protectora –d’aquest circ– ens pot deixar sense recursos per a fer la funció?

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1550
4
Comentaris afegits 
enrique (Mataro) 16-11-2008 - 18:28
est claro que lo importante es la reactivacin econmica. Miren como es lo que acabarse por el G-20 en su reunin, en que ZP no ha pintado nada. El "Hola, amigo" es un cachondeo
Juan (Barna) 15-11-2008 - 21:43
Aqu, la cuestin Sr. Espina, a mi modo de ver, no est tan solo en el efecto negativo de las medidas protectoras sobre la reactivacin de la economa actualmente enferma, sino si esa economa debe de recuperarse o hacer otra nueva diferente?.
ngel (Granollers) 13-11-2008 - 22:29
No olvideu, Wifredo, que les mesures de xoc del Zapatero han estat anunciades i ben proclamades, pero quas tot est encara a l'aiguera. ZP es bla, bla, bla....
idefons (Valls) 05-11-2008 - 18:35
Bona anlisi de les mesures de xoc anticrisis i de les seves possibles consequncies, com que no es reactivi l'economia.
TORNAR