e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

18 de Desembre de 2009

Contradiccions a Catalunya

Catalunya no sap molt bé, ara mateix, què vol. Està desconcertada, desorientada. Segurament que per culpa dels accelerats canvis que la seva societat va experimentant, però principalment per l’escassa talla de la majoria dels seus polítics i el desinterès per la realitat que demostren tenir.  Aquests polítics, amb la complicitat de certs mitjans de comunicació, són els qui, en gran mesura, provoquen aquesta desorientació i aquest desconcert.

Citem, com a petita mostra, tres qüestions, de diferent importància però il·lustratives, que són objecte de discrepància i de confrontació en l’hemisferi político-mediàtic i que, es vulgui o no, acaben repercutint en la vida social.

La més recent, per haver estat aprovada inicialment pel Parlament català, és la iniciativa de prohibir les curses de braus. A part de les motivacions “pro animals”, en el fons hi ha un plantejament d’identitat erròniament utilitzat, ja que les curses de braus formen part de la tradició catalana. Legítimament, es pot estar a favor o en contra d’aquest espectacle –i pot agradar o no–, però no es pot al·legar que és un fet espanyolista, perquè és també molt català. Recordem si no les places de braus que han tingut i encara tenen algunes ciutats catalanes, començant per Barcelona. I sense oblidar que l’afició continua viva als Països Catalans –per exemple a València– i, sobretot, a la regió catalana de França, l’anomenada Catalunya Nord, on hi ha importants moviments a favor dels toros. A veure si resultarà que les curses es prohibeixen a Catalunya i per a veure’n caldrà, com en temps franquistes certes pel·lícules,  anar a Perpinyà...

Un altre tema de més importància. Es defensa el concepte, la identitat i la realitat històrica dels Països Catalans, però a l’hora de reclamar el reconeixement jurídico-polític, els drets i la independència només es té en compte la Catalunya del Principat. ¿En què quedem: tots els Països Catalans o sols Catalunya i ens oblidem dels altres? ¿No volem que TV3 sigui també per a València, Mallorca i Catalunya Nord? Caldria tenir més coherència.

Una altra contradicció. Mentre es defensa a capa i espasa, almenys aparentment, el respecte total a l’Estatut –que encara debat el Constitucional i que, malgrat suposar un pas important en l’autogovern, s’ajusta al model de l’Estat de les Autonomies–, per una altra banda, amb molt d’entusiasme i aparell propagandista s’organitzen –suposadament per la societat civil, és clar, animada i ajudada per polítics– consultes o referèndums a favor de la independència i d’un Estat propi. O bé aquella defensa de l’Estatut és una simple estratègia o pantomima per a alguns o està en clara contradicció amb la reivindicació de la sobirania i d’un estat català. Tot és legítim, cosa que no vol dir legal, però formalment és contradictori.

No es pot viure en un estat de desorientació i desconcert permanents. I el pitjor és que els polítics no semblin estar disposats a aportar llum ni solucions pràctiques en aquesta complexa i desestabilitzant situació.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1972
13
Comentaris afegits 
Argem (Barcelona) 29-12-2009 - 14:26
Contradiccions, incoherncies,desorientaci, desconcert ... Smptomes de la decadncia terminal d'un nacionalisme etnoidentitari que, per sort, nop t cap sentit ni cap possibilitat de realitzar-se als temps que vivim i que tan sols genera frustraci.
Juan (Barna) 27-12-2009 - 21:33
Las contradicciones han sido una constante en la histora de Catalua, no nos ha de extraar. Aprovecho para reconocer las pertinentes y acertadas valoraciones del Sr. Espina. Siga en ellas aportando "seny", que anda escaso por estas tierras.
pep (manresa) 25-12-2009 - 11:49
Seguint els raonaments del Sr. Espina s una clara contradicci que un pobre demani almoina quan en justcia el qu li correspondria seria un cotxe, una caseta i un hortet. Quan poguem serem independents, per mentrestant no cal passar gana
rosa (valencia) 24-12-2009 - 20:01
solo faltaria que nos obligaran a valencianos, baleares, andorra, y habitantes de la franja de aragon a que nos independicemos de espaa solo en catalua hay un interes en eso, el resto, ninguno, asi que evidentemente catalua decide solo por ella
Papitu (Papissia) 23-12-2009 - 22:55
Senyor meu, ha escrit l'article massa de pressa: 1) La cursa de braus es catalana per es molt ms espanyola, en fan bandera i tot com s'ha vist. 2) Es poden mantenir ambs ideals perfectament 3) Tenen un transfons com, resoldre el problema d'encaix
TORNAR