e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Desembre de 2009

Consultes sobiranistes, cap on van?

Aquestes “consultes sobiranistes”, o referèndums, sí que «van a algun lloc», senyor Zapatero. Si no fos així no es farien. No tenen valor jurídic, com ha advertit la vicepresidenta De la Vega, però tenen valor polític i social, cosa que, a la llarga, pot ser més important.

Al marge del seu resultat concret, discutible per manca de rigor i de garanties formals, aconsegueixen posar en el primer pla de l’actualitat la qüestió de l’independentisme català, que de ser un tema que fins fa pocs anys era tabú va passant a ser matèria de plantejament i consideració normal, encara que no majoritària, com indiquen els modestos resultats obtinguts i diverses enquestes. De ser una qüestió poc més que doctrinal i de proclames polítiques, va derivant cap a la necessitat de preses de consciència i de posicionament personal d’una  gran part de la ciutadania.

Partits polítics i sectors socials cada vegada més amplis es veuen obligats a definir-se i a posicionar-se. També crea divisió, especialment en una societat tan plural i heterogènia com la catalana (només cal veure els resultats, molt diferents en les poblacions petites dels de les grans), i fins i tot pot sortir-los malament, als convocants, si no aconsegueixen llurs expectatives, cosa que, en el fons, podria donar-los una inconfessable sensació de frustració. Ara ja parlen d’heroïcitat més que no pas d’èxit. Però el debat va guanyant terreny i s’amplia i es vigoritza, dins i fora de Catalunya, gràcies en bona mesura a les actituds incomprensibles i a les centralistes reaccions governamentals, i a les posicions polítiques i socials contràries que, amb les seves freqüents desmesures, ajuden a cohesionar i enfortir el moviment separatista. I amb l’ajuda, o la clara complicitat, a vegades, dels mitjans de comunicació d’aquí, que passen de la simple notícia a la propaganda; i dels de fora, que sovint descalifican o ataquen sense entendre res.

Així, els plantejaments sobiranistes van perfilant estratègies i objectius, a mitjan i llarg terminis, apel·lant a sentiments i a raonaments legítims, encara que no sempre legals, amb l’esperança que, amb el temps i les pressions sociopolítiques, els marcs jurídics es puguin modificar o sobrepassar amb la força de les actituds indomables o dels fets consumats.

Aquests són els “llocs” on van aquestes consultes, la importància de les quals el senyor Zapatero pretén desdenyar o minimitzar afirmant que «no van enlloc». Els seus organitzadors pot ser que siguin uns utopistes, però no són rucs.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1337
4
Comentaris afegits 
pep (manresa) 18-12-2009 - 00:22
Modestos resultats?, Quatre gats?, 95% de SI, 3,2% de NO. Si a totes les eleccions, votacions i referndums que es fan sempre s'ha comptat aixi, perqu a aquesta no, perqu a alg li interessa tirar sorra al damunt i dissimular el fet tant com pot..?
Juan (Barna) 17-12-2009 - 20:03
Sigo con inters al WE y este tengo que decir que me sorprende por su falta de "seny". Se extraa que el Sr. ZP subestime el hecho y su resultado . que espera, que lo realce?. Se tome como se tome desde el Gobierno, los indep. le sacarn provecho.
Mart (Tarragona) 16-12-2009 - 19:10
El que demostren les passades consultes s que al menys uns 190.000 catalans son independentistes i han votat en aquest sentit. Aix s un fet!
Salvador Ferrer-Bonsoms (Igualada) 14-12-2009 - 20:46
Per una vegada, estic d'acord amb Zapatero. Aquesta consulta noms ha demostrat que: 1) el "indepes" son quatre gats; 2) viuen fora de la realitat, en una mena de "mn virtual" que s'han fabricat ells mateixos; 3) la gran majoria passa.del tema.
TORNAR