e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 de Març de 2014

Aquest llenguatge hipòcrita i cínic que tant fan servir molts polítics, és la cosa que més desacredita la política. El doble i fals llenguatge. El buit, l’insultant. Tant l’heroic con el salvavides. No cal citar noms  -d’aquí i d’allà- per no reduir la categoria a anècdota. A més, aquests dies tothom els té al cap.

Dir el que no es pensa és pur cinisme. Proclamar com a cosa pròpia allò que no és sinó una consigna de partit, és pur teatre. Defensar allò que ja se sap que no és complirà  constitueix un vil engany. L’amagar sota la invocació de l’interès comú allò que és partidista o potser personal, és de jutjat de guardia...

El cinisme, la hipocresia i la mentida no són instruments honestos ni vàlids per a governar. La política –es repeteix– és l’art de les possibilitats, de fer possible allò que sembla impossible. Però no amb tracamanyes enganyoses i impures. Les conductes i els mitjans innobles o bruts emmerden els objectius més nobles, els idealismes més legítims i les ànsies d’estabilitat més necessàries.

En democràcia tot es pot defensar, però amb sinceritat i honestament. No amb enganys i imposicions, de iure o de facto. No atribuint-se la representació de tots els ciutadans, quan la realitat és que es compta solament amb la d’una part, perquè això divideix una societat plural i contradiu els principis democràtics de la bona fe i del respecte als altres. El mateix fonament de la convivència.

Com en el trànsit, la bona convivència requereix unes raonables regles que han de ser respectades per tothom; regles democràticament establertes. Són les lleis de contingut just i aprovades pels autèntics representants de la societat. Només sense aquests requisits, imprescindibles i avalats pels òrgans judicials, podria apel·lar-se, in extremis, a la insubmissió pacífica. La rebel·lió obre les comportes al caos.

En situacions de greu tensió, generalment animades per interessos partidistes o posicionaments temeraris, i en les quals l’apassionament sol ofuscar la raó, no es repara en els mitjans, que es creuen justificats per immobilismes sense sentit dels uns o per idealismes quimèrics dels altres. Estem en una d’aquestes situacions que gairebé ningú no vol i en les quals n’hi ha molts que es deixen portar la por reaccionaria, i molts d’altres per la força del vent, potser d’un vent aixecat entre bastidors, amb més o menys bona o mala fe i amb ànim redemptor de boires espesses, però amb conseqüències massa sovint devastadores.

Per això, precisament ara, és tan important per als ciutadans, per al poble normal, detectar bé i a temps el grau de cinisme, d’hipocresia o d’engany dels discursos i gestos polítics, de tots els signes, que pretenen perpetuar-los immerescudament en l‘immobilisme estèril o arrossegar-los en l’aventura d’una rebel·lió arrauxada. El “trànsit” polític, a més de la prudència, té el seu codi legal aprovat democràticament, per bé que modificable.  


   


 


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
739
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR