e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

05 d'Octubre de 2010

Amb demagògia fina no sortirem de la crua crisi econòmica. Confonent política econòmica i política social, per quedar bé davant la gent, és anar per un camí erroni, és una concessió fàcil a les masses cercant l’aplaudiment i els vots. Cal més rigor.

«Aixecar l’economia vol dir, sobretot, reduir les taxes d’atur», ha dit Artur Mas, president de CiU, en el Cercle Financer de La Caixa. Demagògia fina. Certament, reduir  l’atur pot ser un indicador del bon funcionament de  l’economia, però també podria indicar haver augmentat el nombre de funcionaris o haver creat llocs de treball ficticis.

Es posa l’accent a predicar o fomentar la contractació laboral; està bé. Fomentar la contractació, ¿per què, si resulta que no hi ha feina? El que és prioritari és que hi hagi feina, en producció o en serveis. I això és una qüestió de política econòmica, més que no pas social. Però clamar per la creació de feina no sona tan bé com fer-ho a favor de la creació de llocs de treball, de col·locació. Els llocs de treball han de ser la conseqüència d’haver-hi més feina.

Si no es ven, si no s’exporta, qui crearà empreses?, o, com sostindrem les que encara piulen? Ja s’ha dit mil vegades que no hi ha millor política social que una bona política econòmica. Potser no és exacte, però aquesta és prèvia o simultània a aquella. Una mala política social pot ensorrar una economia, però sense una economia reeixida no seran possibles les millores socials.

Les coses són com són. Aquesta postura no és de dretes ni d’esquerres. És lògica pura, que no té color polític. Es comprèn que els polítics –en època electoral, especialment– parlin un llenguatge ambivalent, en termes de demagògia gruixuda o fina, segons el seu tarannà. Artur Mas, el líder polític més clar que hi ha ara al país, ho fa finament. Seria preferible, però, una mica més de rigor.

Aixecar l’economia vol dir, primer de tot, que les empreses tinguin més feina. Que no hagin de tancar i que se’n creïn més. Ja contractaran més personal, aleshores. No capgirem les coses.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1262
2
Comentaris afegits 
Albert (Vic) 10-10-2010 - 00:12
Incentius per qué es contractin treballadors? Si les empreses no tenen feina...S'ha d'incentivar que hi hagi feina! Zapatero és un desastre en economia. Tinc dos fills que han quedat a l'atur en tancar les seves emprese!!!
josep (Tarragona) 08-10-2010 - 08:00
Ben cert, si no hi ha ingressos no es poden repartir. Si les empreses no tenen feina, no poden contractar treballadors. Més clar, l'aigua. Primer, per tant, una bona política que aixequi l'economia; ¿no ho veieu Sindicats?
TORNAR