e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 de Març del 2014

Sentencia y la transición catalana

Otra polémica abierta: la sentencia del Tribunal Constitucional sobre la “Declaración de soberanía” del Parlament de Catalunya, que era más que una simple declaración política, pues preveía efectos jurídicos  al declarar expresamente, además de la “política”, la “soberanía jurídica soberana”

Mientras unos dirán que era ‘lo esperado’, alegando que es un tribunal “político”, otros se rasgaran las vestiduras con el argumento de que viene a echar “más leña al fuego” en el debate y los gestos sobre el llamado “proceso catalán” hacia la independencia. Todos tienen parte de razón. En estos momentos, no viene precisamente a calmar los ánimos, pese a ser  una sentencia muy matizada, equilibrada y razonable.

Sin conocer aún, al redactar...

Continuar llegint...

10 de Març del 2014

Cinisme polític

Aquest llenguatge hipòcrita i cínic que tant fan servir molts polítics, és la cosa que més desacredita la política. El doble i fals llenguatge. El buit, l’insultant. Tant l’heroic con el salvavides. No cal citar noms  -d’aquí i d’allà- per no reduir la categoria a anècdota. A més, aquests dies tothom els té al cap.

Dir el que no es pensa és pur cinisme. Proclamar com a cosa pròpia allò que no és sinó una consigna de partit, és pur teatre. Defensar allò que ja se sap que no és complirà  constitueix un vil engany. L’amagar sota la invocació de l’interès comú allò que és partidista o potser personal, és de jutjat de guardia...

El cinisme, la hipocresia i la mentida no són instruments honestos ni vàlids per a governar. La...

Continuar llegint...

06 de Febrer del 2014

Defensa de Catalunya

A Catalunya se l'entén i se la defensa des de la serenitat emotiva, no des de l'emotivitat passional. Des de la racionalitat sentimental, no des de la crispació irracional. Catalunya és sentiment i raó. En aquesta barreja està l'arrel de la seva identitat.

L'enteniment i la defensa de Catalunya presenta, per tant, dos fronts: conrear la comprensió de la seva forta personalitat, perquè no es desbordi en la "rauxa" (entre creadora i suïcida), i no treure-li l'aire que necessita per no sentir la temptació de tancar-se en ella mateixa (en l'ofec victimista o rancorós).

L'actual envestida secessionista de bona part de la seva ciutadania, encoratjada imprudentment des d'instàncies governamentals, no és gratuïta ni capriciosa, doncs té arrelament històric i, sobretot, motivacions reals d'incomprensió i greuge, explotades sovint per interessos partidaris...

Continuar llegint...

21 de Gener del 2014

Mas, contradictori i deslleial

L’aspiració sobiranista de part de Catalunya és legítima, però opino que l’actitud del seu president, Artur Mas, és deslleial i contradictòria.

El dret d’un col·lectiu a expressar la seva opinió, els seus desitjos i la seva voluntat és legítim. Fins i tot el dret a decidir sobre aquestes qüestions pels canals democràtics establerts. En aquest cas, a més de legítim seria legal.

Però el president Mas, que diu que defensa aquest dret, en realitat el perjudica. El perjudica perquè fa trampa, i ho sap perquè és intel.ligent.

En primer lloc, perquè mentre que per una banda defensa aquest dret dels ciutadans a ser consultats, per l’altra ja es pronuncia i fa campanya per la independència. Juga, doncs, amb dues baralles.

Juga amb la baralla de defensar un dret en abstracte, per intentar així...

Continuar llegint...

01 de Desembre del 2013

Construir la concordia