e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

28 de Juliol del 2015

La felbesa del "NO"

En el creixent debat públic entre el “sí” i el “no” a la independència de Catalunya, el discurs dels partidaris del “no” apareix com el més feble. I per diversos motius.

Perquè no han aconseguit un argumentari poderós i coherent, tot i tenir raons de pes i contundents; perquè no han sabut exposar-lo de manera convincent i s’han limitat a un simplista contraatac legalista i històric; perquè s’escuden en la contundència de posseir la veritat més que en el raonament; i perquè, entre d'altres coses, donen molt joc mediàtic a l’adversari en lloc d’ampliar i d'enfortir el seu.

Manca d’intel·ligència política? Carència d’agilitat mental i d’estratègia eficient?  ¿Esperit de superioritat, derivat de l’ostentació secular del poder?...

Continuar llegint...

21 de Juliol del 2015

Catalunya-España: Respuesta y propuesta de Iceta

El Primer secretario del Partido Socialista de Catalunya, Miquel Iceta, responde a un artículo mio publicado en este diario, con una inteligente propuesta para el conflicto Catalunya-España. Como por su aportación vale la pena leerla literalmente, la reproduzco íntegra aun sin pedirle permiso. Dice así:

Apreciado Wifredo,  

A través de estas líneas quisiera agradecer el texto que me has enviado.

En referencia al texto, creo que no hay solución al desacuerdo actual entre Catalunya y España que no pase por el diálogo, la negoc,iación y el pacto y que, tanto la vía unilateral de Artur Mas como el empeño de Rajoy en ignorar la cuestión, están enquistando el problema.

Como seguramente sabes, los socialistas proponemos una reforma federal de la Constitución que pueda ser votada por todos los ciudadanos y que reciba un apoyo mayoritario en...

Continuar llegint...

17 de Juliol del 2015

Rajoy a Catalunya com un don Tancredo?

Es parla d’un viatge de Rajoy a Catalunya, la setmana vinent, per a “desactivar” les maniobres del president Mas al davant del moviment separatista, que cada vegada va adquirint més confirmació.  No sembla que es pugui augurar gaire èxit a don Mariano, en aquest viatge.

D’entrada, cada vegada que s’anuncia que un president del govern central va a Catalunya fa la impressió que va a l’estranger. O sigui, que no transita pel mateix país, cosa que projecta una sensació estranya, fins i tot ridícula.

Que, a més, s’anunciï que l’objecte d’aquest desplaçament és desactivar o contrarestar l’actuació de rebel·lia d’una part del poble català, que projecta pronunciar-se formalment a favor de separar-se de l’Estat sorprèn, perquè aquestes coses es fan, però no es proclamen abans de fer-les....

Continuar llegint...

10 de Juliol del 2015

El "no passaran" de Rajoy

Això és no conèixer Catalunya. Ès no conèixer el nacionalisme català. És no conèixer la dialèctica pràctica dels nacionalismes, que es retroalimenten.

En això, Rajoy s’equivoca una altra vegada. Com també es va equivocar Aznar. Tots dos, volent aconseguir l’efecte contrari, han animat el nacionalisme català.

La llei és la llei, però cal raonar-la. Té el seu sentit, però abans de voler aplicar-la a totes passades cal explicar-la. A més, les lleis es poden canviar.

Les lleis són per a ordenar jurídicament la vida social segons millor convingui a la col·lectivitat en les circumstàncies adequades. En aquest sentit, aprovades democràticament, són de compliment obligat. El que no són és un parapet per a la defensa de posicions partidàries ni un mur de contenció,...

Continuar llegint...