e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Juliol del 2014

El Plan 'B' (Bajada de p...)

Aprovechando el enorme ruido del 'escándalo Jordi Pujol' (cuya persona no se merece tanta saña, con que se le ataca ahora), el president Artur Mas ha hecho público su Plan 'B', para tapar anticipadamente  su fracaso en el tema de la famosa Consulta, con la que ha estado enredando a tantos catalanes y crispando tanto a todo el país.

De su prometida 'consulta si o sí', de su anuncio que los catalanes 'el 9N iremos a votar', de su alternativa 'consulta o elecciones', ja nada de nada. Ahora, lo que toca, por lo visto, es de distanciarse y/o expulsar del partido a su fundador, de refundar el partido y de evitar que sea suspendida la autonomía de Catalunya.

El nuevo numero dos de CiU, que sustituye al discrepante y  fugado a tiempo  Duran Lleida, lo explica muy claramente en 'El Periódico'. "El President -dice- convocará un gobierno de concentración después del veto a la...

Continuar llegint...

28 de Juliol del 2014

Així no es fa país

Ni ocultant durant trenta anys una fortuna irregular a l'estranger, essent legal president de la Generalitat (Jordi Pujol), ni desafiant la legalitat essent també president en virtut d'aquesta legalitat (Artur Mas), és la manera de 'fer país', expressió màxima d'un patriotisme sa, que no sempre es correspon amb la realitat dels qui la proclamen a cada instant.

'Fer país' és jugar net, d'acord amb la legalitat, democràticament aprovada, o democràticament modificada, en el terreny fiscal i en el de les reivindicacions legítimes. És donar exemple de bon comportament. És ser coherent amb el que un diu i un fa. És no fer servir els sentiments patriòtics per encendre les masses, mentre se les hi amaga la veritat.

Si 'la veritat ens farà lliures', la confessió de l'expresident, sigui estratègica o forçada, és positiva perquè ...

Continuar llegint...

22 de Juliol del 2014

La 'pregunta' per a Mas i Rajoy

Després  que el president Artur Mas  anunciés que estava disposat a negociar la pregunta i la data de la Consulta, en la propera reunió amb el president Mariano Rajoy, podria suggerir-se que es convoqués un concurs públic, obert a tothom, sobre quina 'pregunta' és la més adequada per proposar en aquella trobada.

Com escrivia aquí mateix, ja fa molts mesos, els més creïbles semblen, encara, els qui demanen la independència i els qui s’hi oposen. Els altres són, sovint, malabaristes de les paraules. Això no solament és vàlid ara, sinó que cal afegir-hi noves consideracions. Ja no es juga només amb les paraules, sinó també amb la pregunta -o preguntes- de l'anunciada Consulta.

Els qui van a favor de la independència de Catalunya i els qui hi van en contra juguen més clar. Diuen les coses pel seu nom. Els altres...

Continuar llegint...

07 de Juliol del 2014

Quan el nacionalisme no és llibertat

És de 'brocha gorda' i molt simplista l’afirmació del premi Nobel i novel·lista Vargas Llosa que «el nacionalisme és enemic de la llibertat» (diari ARA.cat, 24.10,2012), perquè no té en compte les situacions, circumstàncies i formulacions en les quals sorgeixen els diversos nacionalismes.

El sol fet que siguin diversos ja obliga a diferenciar-los. I no solament pels seus mètodes –com ja fa l’escriptor–, sinó també per les seves causes i finalitats, ja que no tots els nacionalismes són iguals. Però també seria simplista i poc intel·ligent dir que el nacionalisme és llibertat.

En general, els nacionalismes tendeixen més aviat a posar en risc les llibertats individuals dels ciutadans, la llibertat de les persones. La història i l’experiència així ho ensenyen. Quan el col·lectiu es mitifica i...

Continuar llegint...