e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 de Juliol del 2012

Carga excesiva para Catalunya

En esto hay unanimidad. Entre los partidos, instituciones y ciudadanos. Es, en el fondo, lo que se ha aprobado por consenso en el Parlament. Que lo que aporta la economía catalana al resto del Estado es escesivo.

Por dos razones, principalmente: porque lastra el desarrollo de la propia economía, incluso empobreciéndola, y porque una economía catalana frenada o empobrecida, no puede contribuir a la  riqueza global estatal  ni actuar, como históricamente, de motor de la misma.

Así, todos salimos perdiendo. Este clamor, por tanto, bien merece ser tenido en cuenta, en época de crisis o sin crisis. Incluso, podria formar parte de su solución.

Esta evidencia de desequilibrio económico, por otra parte, está siendo un potente factor del claro aumento del sentimiento independentista y de su extensión a capas sociales normalmente lejanas del catalanismo radical. Es lo que se...

Continuar llegint...

16 de Juliol del 2012

Aguantarà Rajoy?

Que els governs són elegits pels seus programes electorals hauria de ser cert, però és una fal·làcia. Ningú no se'ls llegeix i ni els mateixos partits se'ls creuen. Més enllà d'unes línies mestres, són pur màrqueting. Ja Tierno Galván denunciava que són "per no complir-los". Cinisme realista.


Quan Zapatero va voler complir el seu més o menys improvisat programa les coses van anar malament, i quan va canviar radicalment per seguir l'imposat per la Unió Europea, les coses van anar pitjor i les urnes el van fer fora. ¿Li passarà el mateix a Rajoy? Segurament, no.


Rajoy, a qui tant es va acusar de no revelar o de no tenir programa, és evident que no va sortir elegit pel que hi deia o no hi deia. Després del caos zapateresc, va ser triat perquè tragués el país del mal pas. Això és,...

Continuar llegint...

05 de Juliol del 2012

Per crear ocupació i riquesa

Perquè es creï ocupació calen empreses. Perquè hi hagi empreses calen compradors. Perquè hi hagi compradors cal gent amb poder adquisitiu. Per a un país empobrit, com el nostre, cal buscar mercats fora. En resum: cal exportar.

Per exportar cal produir bons productes o innovadors, a preus competitius, i estar introduïts en països amb poder adquisitiu que ens comprin. Aquest, aparentment, tan simple manual és el que apliquen els sectors i els empresaris del nostre país que basen la seva economia en l'exportació.


Són els que, malgrat tantes dificultats i desànim, creen riquesa, ocupació i contribueixen al que ens queda de l'estat del benestar. Són els que cal encoratjar, ajudar i imitar. Són els que ens poden treure de la crisi. No les simples i inacabables retallades que, més enllà de la necessària austeritat, ens estanquen i empobreixen...

Continuar llegint...