e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

25 d'Agost del 2010

Montilla, el seny arriba del Sud

Curiosament, a Catalunya, ara el seny ens arriba del Sud, d’Andalusia. El tan característic seny català sembla representar-lo, en aquests moments agitats i confusos, el cordovès José Montilla, l’home de «els altres catalans», els immigrants, que s’hi ha integrat tant i d’una manera tan silenciosa i efectiva que, com a mostra de la societat oberta catalana, ha arribat a president de la Generalitat.
No va guanyar en vots, però, per bé o per mal, sí va saber pactar per guanyar en suport parlamentari. Els seus socis de govern, els qui li van donar la presidència, han estat el principal  llast que ha hagut de suportar durant el seu mandat i potser seran la causa de la seva desfeta en les properes eleccions autonòmiques, en les quals els vents semblen bufar a favor de la rendible ambigüitat de CiU i del brillant lideratge d’Artur Mas, després del gran cansament...

Continuar llegint...

22 d'Agost del 2010

Democràcia inacabada

Estem en una democràcia inacabada. Formalment i realment. I això és la causa dels nostres problemes estructurals, com a país, i de convivència ciutadana.

Democràcia inacabada, fonamentalment, per l’escassetat de demòcrates de veritat. De ciutadans respectuosos de la llibertat dels altres ciutadans, de la justícia amb els altres ciutadans i disposats a acatar les regles del joc col·lectiu dictades per la voluntat lliure, responsable i clarament majoritària. Sense això, no hi ha democràcia possible.

Democràcia inacabada, també, per la inexistència d’una Constitució més oberta i suficientment flexible per a adaptar-se als signes clars dels temps, que és igual que dir oberta a les noves voluntats legítimes de modernització social, desconcentració i descentralització, sense perdre la vertebració...

Continuar llegint...

13 d'Agost del 2010

Salvem Castellterçol!

Els que somiaven amb un Moianès com la “petita Cerdanya” propera a la gran conurbació de Barcelona i la seva àrea metropolitana, s’estan desenganyant. Sobre tot pel desori urbanístic que regna en alguns dels pobles integrats a aquesta comarca natural. 
Potser se’n du la palma l’entranyable Castellterçol, bressol de Prat de la Riba, que tant estimava el país. Aquests dies  s’hi celebra la Festa Major, i seran molts els estiuejants i visitants que podran comprovar, corregits i augmentats, els errors urbanístics  que des de fa alguns anys desfiguren i malmeten el caràcter tradicional d’aquesta població tan bonica, acollidora i de gent amant de les coses ben fetes. “Castellterçol, poble senyor, la Dansa és tradició”, diu el lema immemorial.
S’enderroca l’antic...

Continuar llegint...

02 d'Agost del 2010

Toros i política

S’equivoca, el Partit Popular, disposant-se a contraatacar amb duresa la decisió del Parlament català de prohibir les curses de braus a Catalunya. És una decisió discutible i inoportuna, però legítima i legal.

El mateix president Montilla ha declarat que va votar en contra d’aquesta prohibició. N’hi ha que segurament relacionaran aquesta actitud amb el seu origen andalús, però no és això; Montilla no és gaire partidari de les prohibicions. D’altra banda, el gran escriptor i poeta català Pere Gimferrer ha manifestat, en relació amb els toros, que “és una festa catalana, i prohibir-la serà una agressió a la tradició.” Doncs bé, aquesta “agressió” ja s’ha produït.

I contra els qui al·leguen simples motius a favor dels animals, resulta que els vots contra els toros han...

Continuar llegint...