e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Setembre del 2009

En defensa, moderada, del Constitucional

Els qui més acusen de politització el Tribunal Constitucional són, justament, els més polititzats. Partits polítics o polítics de partit. I intenten deslegitimar-lo davant l’opinió pública, desprestigiar-lo per restar-li autoritat quan es pronunciï, en un sentit o un altre, sobre l’Estatut de Catalunya, en un intent de justificar així  qualsevol reacció de desacatament o més emotiva que racional.

És una gran incongruència. ¿Com poden acusar de politització el Constitucional precisament els partits polítics, la naturalesa i la funció dels quals és la mateixa política i, a mes, partidista? En el fons, del que l’acusen és de no fer la “seva” política, la “seva política partidista”. De no pronunciar-se com a ells els agradaria.

Cert que el Tribunal Constitucional...

Continuar llegint...

11 de Setembre del 2009

En referèndum, per què no?

Un referèndum d’autodeterminació? I per què no? Sempre que sigui legal. Ara com ara no ho és, perquè no entra en la nostra Constitució, que és el marc legal bàsic de convivència. L’actual i que cal respectar. Però pot canviar.

I segurament convé que canviï, perquè és molt probable que aclarís temors actuals, no sempre ben fonamentats, i tirés per terra postures de victimisme que creen tensions, interessadament animades i sovint més virtuals que reals.

Una democràcia serà més autèntica com més legítim sigui el que és legal. És a dir, que el marc legal aculli la quantitat màxima del que és legítim. En el cas contrari sempre hi haurà algun dèficit, i aquest dèficit serà explotat pels qui consideren –sempre n’hi...

Continuar llegint...