e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

28 de Juliol del 2015

La felbesa del "NO"

En el creixent debat públic entre el “sí” i el “no” a la independència de Catalunya, el discurs dels partidaris del “no” apareix com el més feble. I per diversos motius.

Perquè no han aconseguit un argumentari poderós i coherent, tot i tenir raons de pes i contundents; perquè no han sabut exposar-lo de manera convincent i s’han limitat a un simplista contraatac legalista i històric; perquè s’escuden en la contundència de posseir la veritat més que en el raonament; i perquè, entre d'altres coses, donen molt joc mediàtic a l’adversari en lloc d’ampliar i d'enfortir el seu.

Manca d’intel·ligència política? Carència d’agilitat mental i d’estratègia eficient?  ¿Esperit de superioritat, derivat de l’ostentació secular del poder?...

Continuar llegint...

21 de Juliol del 2015

Catalunya-España: Respuesta y propuesta de Iceta

El Primer secretario del Partido Socialista de Catalunya, Miquel Iceta, responde a un artículo mio publicado en este diario, con una inteligente propuesta para el conflicto Catalunya-España. Como por su aportación vale la pena leerla literalmente, la reproduzco íntegra aun sin pedirle permiso. Dice así:

Apreciado Wifredo,  

A través de estas líneas quisiera agradecer el texto que me has enviado.

En referencia al texto, creo que no hay solución al desacuerdo actual entre Catalunya y España que no pase por el diálogo, la negoc,iación y el pacto y que, tanto la vía unilateral de Artur Mas como el empeño de Rajoy en ignorar la cuestión, están enquistando el problema.

Como seguramente sabes, los socialistas proponemos una reforma federal de la Constitución que pueda ser votada por todos los ciudadanos y que reciba un apoyo mayoritario en...

Continuar llegint...

17 de Juliol del 2015

Rajoy a Catalunya com un don Tancredo?

Es parla d’un viatge de Rajoy a Catalunya, la setmana vinent, per a “desactivar” les maniobres del president Mas al davant del moviment separatista, que cada vegada va adquirint més confirmació.  No sembla que es pugui augurar gaire èxit a don Mariano, en aquest viatge.

D’entrada, cada vegada que s’anuncia que un president del govern central va a Catalunya fa la impressió que va a l’estranger. O sigui, que no transita pel mateix país, cosa que projecta una sensació estranya, fins i tot ridícula.

Que, a més, s’anunciï que l’objecte d’aquest desplaçament és desactivar o contrarestar l’actuació de rebel·lia d’una part del poble català, que projecta pronunciar-se formalment a favor de separar-se de l’Estat sorprèn, perquè aquestes coses es fan, però no es proclamen abans de fer-les....

Continuar llegint...

10 de Juliol del 2015

El "no passaran" de Rajoy

Això és no conèixer Catalunya. Ès no conèixer el nacionalisme català. És no conèixer la dialèctica pràctica dels nacionalismes, que es retroalimenten.

En això, Rajoy s’equivoca una altra vegada. Com també es va equivocar Aznar. Tots dos, volent aconseguir l’efecte contrari, han animat el nacionalisme català.

La llei és la llei, però cal raonar-la. Té el seu sentit, però abans de voler aplicar-la a totes passades cal explicar-la. A més, les lleis es poden canviar.

Les lleis són per a ordenar jurídicament la vida social segons millor convingui a la col·lectivitat en les circumstàncies adequades. En aquest sentit, aprovades democràticament, són de compliment obligat. El que no són és un parapet per a la defensa de posicions partidàries ni un mur de contenció,...

Continuar llegint...

17 de Juny del 2015

L’últim foli de les meves Memòries

Acabo d’escriure l’últim foli de les meves memòries. Tres mesos de feinada. Escrites a raig, tal com surtin. Sense consultar i sense, quasi, dormir. M’havien posat data: un mes i mig. No la vaig complir. Ara, sí. Ja està. No; faltarien molts més folis. Però, de moment, quina sensació de desassossec. Molts amics  m’atiaven.

Jo deia que sí, que les faria; però unes poques notes dormien perdudes al fons d’un calaix, sota la pols de quatre o cinc anys. No en tenia ganes. Unes memòries, per a què? Ara, mirar i pensar enrere? Per tornar a sofrir? A reviure alegries efímeres? Tornar a estimar? És el que perdura, l’amor. Ja res té interès.

Algunes editorials, amablement, s’han interessat abans d’hora. I aquests dies he escrit l’últim foli (salvo error u omisión) de més de quatre cents. És...

Continuar llegint...

12 de Juny del 2015

Bienvenidos Podemos y Ciudadanos

Hacía falta una movida y una removida. Y Podemos y Ciudadanos, entre otros, han llegado, esperemos, para esto. Han hecho saltar el tapón que impedía que salieran muchas ansias populares, a las que están dando voz y mando. Un experimento, sí, pero necesario. Nuestra sociedad respira más; se le ha ampliado el horizonte. Veremos como sale.

Gente nueva e inteligente, seguramente con más ideales que dotes y experiencia de gobierno. La juventud y la energía quizás suplan la falta de experiencia. Junto, muchas veces, a su preparación universitaria y profesional. Esto está por ver, pero no renunciemos a la esperanza.

Esta movida y removida hacían falta, repito. Importa, sin embargo, que no lo confundan con romperlo todo, o casi todo. Pero sí muchas cosas. Para reemplazarlas por otras olvidadas o rechazadas por la llamada ‘vieja política’.

Podemos, de Pablo...

Continuar llegint...

03 de Desembre del 2014

El discurso que no saben hacer ni PP ni PSOE

El atractivo discurso que ayer hizo Oriol Junqueras, líder de Esquerra Republicana de Catalunya, a favor de la independencia de Catalunya, no lo saben hacer ni el PP ni el PSOE a favor de la unidad de Espanya. Como tampoco Artur Mas en defensa, también, de la secesión catalana.

Sin un papel, sin atril, a cuerpo, Juqueras desarrolló, durante una hora, una argumentación mucho más viva y atrayente que la pormenorizada conferencia del president Mas hace una semana. El objetivo era el mismo: una Catalunya independiente. Los caminos y las estrategias diferentes, casi contrapuestas.

Una simple frase del republicano lo resume bien: "Hay una unidad que es la de todos, que nos parece más valiosa que la unidad de unos cuantos". Artur Mas, busca la unidad de unos cuantos, los convencidos, para imponerla a todos. Oriol Junqueras hace pedagogía y propaganda para que todos se sientan interesados en esta unidad. ...

Continuar llegint...

15 d'Octubre del 2014

Artur Mas intenta salvar la cara

Con su última pirueta política -de otra “consulta”, que tampoco lo es y se le parece aún menos-,  el presidente Artur Mas intenta salvar la cara ante muchísima gente a la que vendió la moto antes de que fuera suya, y ahora le pide cuentas. Va a recibir golpes de todos lados, porque de algún modo todos se sienten estafados,

A diferencia, en su día, de Adolfo Suárez, Mas prometió lo que no podía prometer. Sencillamente, porque no estaba en su mano convocar un referéndum para la independencia de Catalunya. Aunque, estratégicamente, el referéndum pasara a llamarse consulta y la consulta se revista ahora de simulacro de consulta siendo, en realidad, una burda movilización partidista desde el Govern.

Y, recordémoslo, lo prometió “sí o sí”. Pero como le ha salido mal -cosa que casi todo el mundo sabía- ahora...

Continuar llegint...

07 d'Octubre del 2014

Consulta "una mica" democràtica

Ho diu una de les personalitats que havien d'avalar la nitidesa de la tant anunciada Consulta del 9-N, designada pel Parlament i nomenada per un estrany decret del president Artur Mas.

La sorprenent noticia és que Quim Brugué, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, proposat per ICV-EUiA, ha renunciat al seu càrrec de membre de la Comissió de Control de la Consulta. No sabem si això provocarà un efecte dominó en els altres sis membres de dita comissió, cosa que no seria estranya vistes les convincents raons que dona el dimissionari.

Explica el catedràtic senyor Brugué que dimiteix, perquè “no puc avalar una consulta que, al meu parer, no ofereix garanties democràtiques”. Cosa que en les circumstancies actuals sembla força evident, i que no sorprendrà massa als ciutadans que han seguit els...

Continuar llegint...

29 de Juliol del 2014

El Plan 'B' (Bajada de p...)

Aprovechando el enorme ruido del 'escándalo Jordi Pujol' (cuya persona no se merece tanta saña, con que se le ataca ahora), el president Artur Mas ha hecho público su Plan 'B', para tapar anticipadamente  su fracaso en el tema de la famosa Consulta, con la que ha estado enredando a tantos catalanes y crispando tanto a todo el país.

De su prometida 'consulta si o sí', de su anuncio que los catalanes 'el 9N iremos a votar', de su alternativa 'consulta o elecciones', ja nada de nada. Ahora, lo que toca, por lo visto, es de distanciarse y/o expulsar del partido a su fundador, de refundar el partido y de evitar que sea suspendida la autonomía de Catalunya.

El nuevo numero dos de CiU, que sustituye al discrepante y  fugado a tiempo  Duran Lleida, lo explica muy claramente en 'El Periódico'. "El President -dice- convocará un gobierno de concentración después del veto a la...

Continuar llegint...