e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

01 de Mar de 2014

Intrusos

Fa un parell d'anys, la premsa es feia ressò d'una notícia sorprenent succeïda a Tarragona: un fals odontòleg, Sergio Patricio Guzmán Gutiérrez, havia exercit aquesta professió durant gairebé un decenni amb total impunitat. Finalment, la falta de perícia demostrada amb diversos dels seus pacients va destapar l'engany, i l'impostor va ser detingut i encausat pel jutge per intrusisme professional i pels danys irreversibles que va ocasionar a les boques d'alguns confiats clients. Aleshores, ningú no va dubtar de les imprevisibles conseqüències vinculades a la usurpació de funcions, i de la necessitat de perseguir fraus d'aquestes característiques.

No fa gaires dies, la premsa catalana ha publicat que destacats membres del govern del País Valencià i altres dirigents del PP han posat el crit al cel perquè el nou diccionari normatiu impulsat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua equipara valencià i català. "Una vergonya", segons el vicesíndic del PP a les Corts Valencianes, Rafael Maluenda. De la seva banda, el president autonòmic Alberto Fabra, contrariat per aquest nou reconeixement de la unitat de la llengua, ha afirmat que farà complir l'apartat del seu Estatut on diu que "la llengua que s'utilitza a la Comunitat Valenciana és el valencià".

Si no fos perquè ja hi estem acostumats, ens hauria d'estranyar que una colla de polítics desautoritzi, a les primeres de canvi i sense cap tipus de rubor, una institució acadèmica que versa sobre una matèria, la filologia, de la qual ells no tenen ni idea. Polítics que -oh, quina casualitat- pertanyen al mateix partit que s'ha inventat la denominació de Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental (LAPAO) per evitar dir-li català a allò que es parla a la Franja de Ponent. No recordo a cap polític rebatre amb la mateixa força i convició tesis avalades per la comunitat mèdica, científica o jurídica. Només ho fan quan es tracta de la llengua, més concretament de la catalana. El cert, però, és que la seva incultura en matèria filològica -i històrica- els fa tan intrusos com el fals dentista de Tarragona, amb l'única diferència que ells actuen amb total impunitat i amb una claca al darrere.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
903
4
Comentaris afegits 
Alfons (Tarragona) 18-03-2014 - 14:15
I la RAE no hauria de dir res? Encara que noms sigui per venatge lingstic.
Josep M (Salou) 04-03-2014 - 13:36
La diferencia d'unaparla i una altra noms s en lxic concret i en la conjugaci de verbs. Noms hi ha diferencia en un grau. Per tant...
Josep M (Salou) 04-03-2014 - 13:35
Totalment d'acord. Sempre he pensat que el valenci s un dialecte del catal, com l'andals ho s del castell. La prova,s que un valenci i un catal s'entenen perfectament parlant cadasc com parlen al seu poble.
Pilar (Vimbod i Poblet) 01-03-2014 - 16:42
Perfecte! Comparteixo totalment.
TORNAR