e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

01 de Maig de 2014

Gasolina sobiranista

 

En un celler on vaig treballar fa anys, la gerència va establir com a norma que totes les trucades telefòniques es contestessin sempre en castellà, no fos cas que els clients de fora de Catalunya s'ofenguessin en sentir un inintel·ligible "bon dia" com a salutació de benvinguda. L'empresa pensava que així, en castellà, abastaria tothom. Però, ves per on, la norma va molestar alguns clients catalanoparlants que hi feien comandes telefòniques, entre ells una coneguda i multipremiada escriptora de novel·les, qui va recriminar-li a la recepcionista el fet que un celler nascut al cor de la Catalunya rural no vetllés prou per la llengua de casa.

Els catalans ens hem caracteritzat històricament per voler quedar bé amb tothom, un afany que s'ha percebut especialment en els terrenys empresarial i polític. Però és evident que les coses han canviat. Els darrers esdeveniments ciutadans vinculats al procés sobiranista han obligat nombrosos polítics del país a posicionar-s'hi sense embuts, una opció que també han pres diverses firmes comercials, algunes de les quals avui enarboren el seu catalanisme com a part fonamenal d'una estratègia encaminada a treure rèdit econòmic de la nova situació. En són casos paradigmàtics el d'una cadena de gasolineres que anuncia descomptes per als qui acreditin ser socis de l'Assemblea Nacional Catalana; el d'una centenària companyia d'assegurances que patrocina un espai radiofònic dedicat al 1714, o el d'una afamada marca de xocolata que fa propaganda dels seus productes sense sucre mitjançant un lema publicitari d'evident doble intencionalitat: "Això també ens ho prohibiran?". Continuant amb els eslògans, una cèntrica promoció immobiliària de Tarragona publicita els seus pisos amb un gran cartell a peu d'obra on hi apareixen ben destacades dues preguntes al·lusives als avantatges del nous habitatges i, com a resposta, un enorme doble "sí" que ens remet indefectiblement a la consulta del 9 de novembre.

Un exemple recent de suport públic al sobiranisme ens arriba de la mà d'una prestigiosa multinacional farmacèutica, el president de la qual ha encoratjat el president Artur Mas a no defallir i a continuar liderant el procés obert a Catalunya. També hi ha, és clar, empresaris que es manifesten clarament en contra de la independència, com és el cas del màxim responsable d'una de les principals marques de cava del país.

Posicionar-se sobre el procés català comporta avantatges, però també inconvenients. Les empreses que ho fan, de ben segur que capten nous clients que simpatitzen amb la seva causa, si bé al mateix temps en perden d'altres que en són contraris. Els pertoca, doncs, esbrinar quin comprador els surt més a compte: l'independentista o l'unionista. No hem d'oblidar, però, que hi ha un tercer tipus de consumidor, també molt important: el que deixa el patriotisme a una banda i elegeix la benzina, el cava o la pòlissa d'assegurances únicament en funció del preu, la qualitat o les prestacions que ofereix. És una altra manera de ser coherent amb un mateix.

 

 

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
880
1
Comentaris afegits 
Josep M Potau (Vic) 02-05-2014 - 09:12
Com no es pot fer tot al gust de tothom, fem-ho al gust de la majoria.
TORNAR