e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

01 de Juny de 2014

El nom de la cosa

Denominar Barcelona World (o BCN World) a un recinte situat al bell mig de la demarcació de Tarragona és tan absurd com afegir-li el topònim Pirineus a una estació de tren situada a la planura del Segrià. Ni en un cas ni en l'altre el nom fa referència al lloc amb què un es troba quan hi arriba. I ni tan sols s'hi és a prop: més d'una hora en cotxe de Barcelona World a Barcelona i més de dues des de la parada ferroviària de Lleida-Pirineus fins a la pista d'esquí més propera. Però són coses del màrqueting publicitari, sovint disposat a cridar l'atenció mitjançant estratègies sustentades en la màxima que la fi justifica els mitjans, encara que sigui a base de desorientar el consumidor.

Dubto, però, que finalment el centre de lleure i joc Barcelona World s'inauguri amb aquesta denominació, i no pas perquè els seus promotors s'hagin convençut que els dos municipis on s'emplaçarà (Salou i Vila-seca) no tenen res de barcelonins, sinó pel rebuig de l'Ajuntament de Barcelona al fet que el complex de casinos es digui igual que la seva ciutat. En aquest sentit, l'alcalde de la capital catalana, Xavier Trias, ha declarat que "és absolutament ridícul que algú vulgui posar el nom de Barcelona a una cosa que no està a la província de Barcelona". Un raonament d'allò més lògic, si bé en el cas que ens ocupa els motius reals del consistori són uns altres: desvincular la marca Barcelona d'un projecte turístic polèmic atesa la seva orientació. M'hi jugo un cigró que si el topònim s'hagués associat al parc temàtic Ferrari Land, que també s'ha de construir a la Costa Daurada, l'Ajuntament de Barcelona no s'hi hauria oposat mai de la vida, com tampoc no ho va fer quan es va decidir utilitzar el nom de la ciutat comtal per a uns jocs olímpics d'hivern amb l'epicentre esportiu al Pirineu gironí i lleidatà.

L'innegable prestigi del segell Barcelona ha propiciat recentment la conversió del Circuit de Catalunya en Circuit de Barcelona-Catalunya, o la Costa del Maresme en Costa de Barcelona-Maresme, dos indrets que, per bé que s'ubiquen a les comarques barcelonines, han perdut la seva denominació històrica original (gosaria a dir que per sempre). Arribats a aquest punt, potser el més pràctic fóra que el nostre país deixés de dir-se oficialment Catalunya i s'optés pel topònim de la capital, la imatge de marca de la qual està molt millor posicionada a escala internacional. Qui sap si, d'aquesta manera, multiplicaríem de forma exponencial el nombre de turistes estrangers per tot el territori i rebríem un requitzell inacabable d'ofertes de multinacionals deleroses d'invertir els seus calerons als pobles i ciutats del nostre rebatejat país. I qui sap si, gràcies a haver canviat el nom de la cosa, mig món avalaria per fi el nostre dret a l'autodeterminació. Barcelona, proper estat d'Europa!

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
952
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR