e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

12 de Juny de 2013

El doble raser del PP per exigir infraestructures

Des de CiU no sortim del nostre astorament davant les exigències a la Generalitat  del Partit Popular al Parlament en tema d’infraestructures. Que el PPC reclami al Govern de la  Generalitat complir amb el calendari de les infraestructures pendents no deix de tenir una alta dosi d’ironia i fins i tot de cinisme polític.  

Volen que parlem dels greuges de l’Estat en matèria d’infraestructures amb Catalunya?. Volen que parlem de l’incompliment sistemàtic de l’Estat Espanyol pel que fa als compromisos adquirits en els pressupostos generals com pel que fa a la DA3a de l’Estatut d’Autonomia? Diners que s’han de destinar a infraestructures

Els greuges en infraestructures, són llast per als catalans i l’economia catalana. En la manca d’inversions estatals i la dificultat per gestionar les infraestructures en tenim algun exemple punyent a Tarragona. A27, és una de les moltes infraestructures que té pendents  l’Estat amb Tarragona. És estratègica i vital per les nostres comarques.  Mentre el PP inverteix en infraestructures a llocs com Galícia o Almeria sense retorn econòmic, aquí, a casa nostra el govern de Madrid, el govern del PP s’oblida sistemàticament de complir amb les seves pròpies promeses. Perquè els seus criteris no responen al rèdit econòmic de les mateixes sinó al polític. Coneixen el % d’execució de l’A27? No arriba al 10% del pressupostat.

Però clar com anar a arguments d’aquest calat si en els conceptes bàsics a Madrid des de sempre tenen dificultats d’interpretació.   L’Estatut és una Llei Orgànica i com a tal l’Estat té el deure de complir-la. A l’Estatut es recull la disposició addicional tercera.

La disposició addicional tercera s’ha incomplert sistemàticament per part de l’Estat. Aquesta estableix que en el període 2007-2013 l’Estat ha de destinar a Catalunya unes inversions en infraestructures equivalents al percentual del PIB. Per a l’exercici 2007 l’Estat va transferir les dotacions. A partir d’aleshores hi hagut un incompliment sistemàtic de la DA. Incompliment derivat dels exercicis 2008, 2009 i 2010 pugen 1.690 MEUR que s’haurien d’haver ingressat en els pressupostos de la Generalitat dels anys 2011, 2012 i 2013, respectivament.

I en termes pressupostaris, l’Estat hauria d’haver pressupostat unes inversions a Catalunya en els anys 2011, 2012 i 2013 per valor de 1.840 MEUR. Per tant l’Estat ens deu 3.530 MEUR per invertir en infraestructures.

Parla el PPC al Parlament  d’establir prioritats en funció de la competitivitat econòmica de les infraestructures. Impecable! CiU estem d’acord amb la priorització de les inversions públiques que tinguin una major rendibilitat econòmica i social. Ara bé imagino que això mateix hauria de ser d’aplicació també en el cas del Govern del PP a Madrid. Per què si el Govern central prioritzes les seves inversions en infraestructures per criteris econòmics i no polítics el Corredor del mediterrani no hagués generat tanta controvèrsia, l’A27 ja seria una realitat, el desdoblament de la 340 no veuria objeccions, etc, etc, d’una llarga llista.

Recordem algunes xifres: Catalunya suporta anualment un dèficit fiscal de 16.543 milions d'euros (8,5% del PIB) . Parlem directament d’espoli fiscal. Quantes inversions podríem fer si disposéssim d’aquests 16.543 MEUR.

Una altre xifra per no oblidar: El % de compliment en liquidació d’inversions de l’Estat espanyol a Catalunya pel que fa a la seva execució  és del 35%. A la Comunitat de Madrid del 111,65% a l’Aragó del 120%. Som la CCAA més maltractada.

Demana el PPC al Parlament el  Pla d’Infraestructures per a Catalunya 2014-2026. Un pla que ja està en marxa. I on les prioritats del Govern de CiU són clares: la connexió amb Europa, la millora de la xarxa pròpia del país tant en matèria de xarxa viària com ferroviària, avançar l’agenda catalana del Corredor del Mediterrani, la millora de la seguretat viària a les carreteres catalanes i millorar el sistema de gestió d’altes prestacions a Catalunya.

Per tant el govern ja està treballant, ara el què toca és que el PP també treballi per Catalunya.

És ben senzill. Només cal que demanin als seus companys de partit que tenen les responsabilitats de govern que compleixin amb Catalunya. Si ells fan els deures, les infraestructures a Catalunya estan garantides. Llàstima que les lleialtats del PPC són amb el govern de l’Estat i no al costat del País del nostre país, de Catalunya. Estic convençuda que estan a temps de rectificar.


Victòria Forns i Fernández
Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1001
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR