e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

24 de Gener de 2014

El nacionalisme, més o menys moderat depenent de les persones, ha ampliat fronteres a Catalunya mentre Madrid, que s’entesta en dir-nos que la consulta del 9 de novembre no es farà, no sap com afrontar a hores d’ara allò que alguns partits consideren un problema i molts altres seguim qualificant com a solució. Uns titllen el procés de “secessió” i altres de “final als mals hàbits”.

L’aprovació per part del Ple del Parlament de Catalunya de la proposició de llei per demanar al Congrés el traspàs de la competència per poder convocar un referèndum ha estat un gran pas. Però aquesta acció, que ha fet trencadisses en el PSC posant contra les cordes al seu líder Pere Navarro, Madrid l’acull amb temor i desconfiança. Temor al comprovar que el govern d’Artur Mas no s’arronsa davant la incapacitat de poder dialogar per falta d’arguments plausibles.

A l’horitzó, cada cop més proper, hi ha el referèndum d’Escòcia que arribarà dos mesos abans que la consulta catalana. I si és ben cert que haurem de fer una lectura acurada dels resultats però també ho és que no caldrà que ens hi emmirallem. Bàsicament perquè com a tret diferencial hi ha la cessió temporal de les competències per fer la consulta que ha fet el govern del Regne Unit al d’Escòcia i nosaltres, a Catalunya, hem tingut un NO rotund des del primer moment. Un dels governs més conservadors d’Europa, l’anglès, ha donat una lliçó a un altre govern, el del PP, que ja ha fet mèrits per ser titllat d’arcaic i retrògrad.

Ja sabíem que Madrid ens posaria pals a les rodes però no ens deixen de sorprendre certes actituds de partits representats al Parlament de Catalunya que han optat perajudar a fer trontollar un pensament, el del poble de Catalunya, que històricament ha estat sotmès a una situació d’inseguretat jurídica i una falta de respecte. Per a ells, el camí també és ple de pors perquè no volen veure més enllà del que els marquen les directrius del partit des de la central de Madrid.

El President Mas va ser clar a la BBC  dient que “no es podrà convèncer als catalans que no tenen dret a votar”perquè cal cercar uns arguments democràtics que puguin impedir la consulta i aquests, per més que busquin, no existeixen. Els qui amenacen provoquen que els qui volem votar a la consulta ens fem més forts. Imposant provoquen una rebel·lió intel·lectual, cultural i social que els debilita en els seus pensaments i ens uneix a tots nosaltres.

Malgrat tot, amb oposicions i faltes de respecte, arribarà el 9 de novembre i haurem de prendre la decisió. El món ens observa ara amb atenció, segueix els nostres gestos, ens presta atenció i ens respecta però prop de casa se’ns menysté. Sort que mentre el president espanyol Mariano Rajoy va venent que té un Pla per Catalunya - i aquest passa per negar-nos la consulta -, el nostre president, amb el suport de la majoria del Parlament, fa avançar aquesta il·lusió que és també un repte, un somni que ben aviatvolem que es faci realitat: decidir des del nostre territori el seu propi futur.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
752
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR