e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

22 d'Abril de 2013

Un acte de sobirania

Els independentistes estem condemnats a escoltar, dia sí i dia també, el mantra unionista que diu que no ens ocupem dels problemes reals de la gent i que perdem el temps parlant d’Estat propi quan el que ens pertoca és protegir els drets socials del conjunt de la societat catalana.

És important recordar que aquesta dicotomia és falsa i que la feina dels polítics de qualsevol país és gestionar i preservar la pròpia sobirania per protegir, precisament, el benestar social de la nostra societat.

En un  país políticament sotmès i econòmicament extorquit com ho és Catalunya, la necessitat d’aquesta acció política encara és més evident. Per això és una magnífica notícia que el president del país, Artur Mas, subratlli que la relaxació del dèficit serà només un pedaç i anunciï que continua treballant per a l’establiment d’una Hisenda pròpia. I per això, també, ens sembla determinant l’anunci del Govern en el sentit que no pensa canviar el rumb cap a l’Estat propi perquè fer-ho significaria ‘carregar-nos l’Estat del benestar’ mentre deixa clar que ‘tot té un límit.’

La política d’un govern ve determinada per allò que fa i per allò que no fa. Establir una línia vermella en el camp dels pressupostos és ja, per si sol, un acte de sobirania i una defensa del legítim dret a decidir de Catalunya.

Som perfectament conscients de l’escàs marge de maniobra a què estem sotmesos en el marc de l’actual sistema autonòmic; som igualment conscients de la política d’asfíxia econòmica que practica el Govern de Rajoy i precisament per això cal posar en relleu els anuncis polítics que no només no defugen la confrontació sinó que la raonen a partir d’una lectura democràtica encertada i de la imprescindible vocació de servei a la societat catalana.

Esquerra i el seu líder, Oriol Junqueras, recolzant el posicionament del Govern i de la mateixa Convergència, no només no han restat muts en relació a aquestes decisions sinó que han acompanyat aquests pronunciaments amb l’evidència que una flexibilització del dèficit per part de Madrid pot ser només una maniobra per empobrir encara més la societat catalana. Conscients, en la línia de l’anunci d’Artur Mas, que aquesta nova passa podria ser tràgicament insuportable per a un gruix significatiu de la societat catalana.

Entenc que plantar-se en una situació com l’actual és fruit de la determinació política i defuig el tacticisme electoralista que tan mal ens ha fet. I malgrat les dificultats que vivim i les noves dificultats que s’entreveuen, ho interpreto com una passa més en el necessari procés d’autodeterminació que estem vivint.


Víctor Terradellas i Maré

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
700
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR