e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

18 de Juny de 2012

El govern alemany i els seus emissaris europeus els amenacen, interroguen i els apliquen receptes sense pudor i sense esperar res més que un assentiment automàtic.  La mateixa Angela Merkel titlla els presidents espanyols dels últims anys deu anys d’”irresponsables”. La presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, va atracar-los sense tremolar-li el pols. Evo Morales la va imitar amb poca angúnia. Fa pocs dies, un diputat anglès es va permetre titllar el president espanyol de “polític inepte i esperpèntic”.

En cercles polítics i econòmics d’arreu del món l’estat espanyol i els seus governants s’han convertit en una preocupació però s’han convertit també en la riota i en l’acudit fàcil, en la materialització de l’esperpent d’una crisi que no és estandaritzable a la que viu l’Europa del centre i del nord, sinó que és el resultat de la proverbial fatxenderia espanyola aplicada a un model (sic!) econòmic de creixement insostenible i trampós.

Doncs bé, són aquests polítics, és aquest govern i és aquest estat feble, menystingut, lent i poruc el que paradoxalment manté en situació de respiració assistida i paràlisi automàtica el conjunt de la societat catalana.

Analitzem amb rigor el poc crèdit i la manca de consistència política i intel·lectual dels dirigents i de l’arquitectura estatal espanyoles, però som incapaços de fer autocrítica i admetre que aquests noms i cognoms considerats ridículs, ineficaços i ineficients són els nostres adversaris polítics, són els qui decideixen i manen sobre què es fa i què no es fa a Catalunya; els qui dibuixen les línies mestres del nostre futur i els qui decideixen, majoritàriament, on i en què es gasten els nostres impostos.

Els mateixos polítics espanyols que passegen per Europa i per la resta del món amb el cap cot tot agraint els cabots diversos que els venta el primer líder polític amb qui es creuen, quan viatgen a Catalunya es transformen en petits governadors a la recerca de la genuflexió i de l’agraïment tot i estar sempre prests a estrènyer mitja volta més la corda que ens subjuga i ens sotmet.

I sí, és clar, l’Estat espanyol és el responsable final de les decisions que pren -mai més ben dit- a Catalunya, però no tinguem cap dubte que nosaltres, el conjunt de la societat catalana, també som responsables d’entomar-les i d’acceptar-les com a inevitables.

S’acosten temps crucials en què més enllà de la necessària valentia i determinació dels partits polítics catalans, caldrà veure la capacitat d’esforç i de sacrifici de tots i cadascun de nosaltres en tant que integrants d’un col·lectiu nacional que diu prou i que vol canviar les regles de joc de forma irreversible.

Tips i farts que els nostres adversaris polítics espanyols se’ns pixin a la cara i ens diguin que plou, potser toca canviar d’estratègia, alçar-nos, dir prou i retratar-los de forma fidedigna tal i com fa la immensa majoria dels actors internacionals.

Víctor Terradellas i Maré

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1742
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR