e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

06 de Setembre del 2013

Iniciativa, primer 11-S per la independència

Dilluns 2 de setembre vam conèixer una notícia gens menor: Iniciativa per Catalunya havia ha aprovat convocar per la Diada de l'11 de setembre a encerclar La Caixa en la convocatòria que el Procés Constituent ha fet amb motiu de les mobilitzacions fetes per aquest dia. "De forma especifica cridem a la participació en la cadena convocada pel Procés Constituent per encerclar La Caixa", diu el text aprovat per l'òrgan de direcció.
 
Ben aviat vam poder llegir reaccions adverses de bona part dels sectors independentistes en interpretar-ho com una decisió per marcar distància amb la Via Catalana per la Independència que organitza l’ANC, però molt em penso que va ser una anàlisi precipitada.
 
Efectivament, si fem cas de la convocatòria feta pel Procés Constituent per a l’acte ‘Encerclem La Caixa’ al qual s’ha adherit...

Continuar llegint...

14 de Juny del 2013

La Transició Nacional: un procés majoritari

Quan diem que el procés polític i social que estem vivint és el més transcendent, i il·lusionant, que ha viscut la Catalunya contemporània no ho diem perquè sí. Ho diem perquè planteja un canvi de paradigma no només pel que fa a replantejar les relacions que tenim amb Espanya i amb Europa sinó també en l’acció política al si de Catalunya.

Així, si els partits han estat els protagonistes principals i finals de l’acció política durant les darreres tres dècades, avui trobem que aquests mateixos partits polítics són -som- finalment, eines per assolir un objectiu polític al servei del conjunt de la societat catalana.

Aquest és un progrés gens menor i dota el procés que estem vivint d’una qualitat democràtica i d’una dimensió col·lectiva que el converteix en un...

Continuar llegint...

22 d'Abril del 2013

Un acte de sobirania

Els independentistes estem condemnats a escoltar, dia sí i dia també, el mantra unionista que diu que no ens ocupem dels problemes reals de la gent i que perdem el temps parlant d’Estat propi quan el que ens pertoca és protegir els drets socials del conjunt de la societat catalana.

És important recordar que aquesta dicotomia és falsa i que la feina dels polítics de qualsevol país és gestionar i preservar la pròpia sobirania per protegir, precisament, el benestar social de la nostra societat.

En un  país políticament sotmès i econòmicament extorquit com ho és Catalunya, la necessitat d’aquesta acció política encara és més evident. Per això és una magnífica notícia que el president del país, Artur Mas, subratlli que la relaxació del dèficit serà només un...

Continuar llegint...

20 de Febrer del 2013

Dempeus i sense por

Un amic belga em comentava, fa anys, que un dels errors que marquen la minvant història espanyola és la desmesura. Des de ser un imperi que és incapaç de gestionar amb cura la possessió de quantitats ingents d’or i n’acaba enfonsant el valor, fins l’adopció d’un sistema insostenible de qualificació i construcció immobiliària que l’ha acabat convertint en la riota d’Europa.

I més enllà de les pors i tremolors que massa sovint, i malauradament, ens caracteritzen, també assistim aquests dies a la desmesura d’un seguit d’accions, informacions i difamacions que tenen totes les característiques per semblar orquestrades i dirigides amb tots els que se us puguin acudir menys la subtilitat.

Als homes i les dones que vivim a Catalunya ningú ens ha regalat res, ans el contrari. Ens ha tocat guanyar-nos totes i cadascuna de les...

Continuar llegint...

25 de Juliol del 2012

La lliçó del foc

No em sembla ni redundant ni repetitiu parlar del foc que ens ha cremat, una vegada més, una part del país. I no m'ho sembla perquè ho vull fer des d'una òptica que probablement ha estat poc present en la majoria d'anàlisi: el foc ha demostrat com n'és de viu i com n'està d'amatent el país sencer.

No es tracta de parlar amb alegria d'una desgràcia sinó constatar que més enllà de l'atordiment per una situació política i econòmica complexa, el pols del país reviu amb força quan cal.

Efectivament, Catalunya és un país que amaga al llarg de la història un seguit de revifades que no es poden entendre amb dades i anàlisi objectives sinó que corresponen només a la determinació col*lectiva de ser i, molt més enllà de sobreviure, perviure.

Encara ara els historiadors poden explicar...

Continuar llegint...

18 de Juny del 2012

Adversaris ridículs

El govern alemany i els seus emissaris europeus els amenacen, interroguen i els apliquen receptes sense pudor i sense esperar res més que un assentiment automàtic.  La mateixa Angela Merkel titlla els presidents espanyols dels últims anys deu anys d’”irresponsables”. La presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, va atracar-los sense tremolar-li el pols. Evo Morales la va imitar amb poca angúnia. Fa pocs dies, un diputat anglès es va permetre titllar el president espanyol de “polític inepte i esperpèntic”.

En cercles polítics i econòmics d’arreu del món l’estat espanyol i els seus governants s’han convertit en una preocupació però s’han convertit també en la riota i en l’acudit fàcil, en la materialització de l’esperpent d’una crisi que no és estandaritzable a la que viu...

Continuar llegint...
Inici Anterior 1 2 Següent Final