e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

01 de Mar de 2014

Rajoy, fora dels nostres ajuntaments

La gansoneria gallega de Mariano Rajoy amenaça la resignació històrica dels ciutadans davant l'Administració, aquella que Larra va consagrar des del vuelva usted mañana. Disposat a arrasar amb tots els drets públics i privats que se li posen a l'abast, el Govern del PP té ara al punt de mira els ajuntaments del país per buidar de contingut, de competències i de capacitat de defensa dels seus veïns i veïnes.

Rajoy i el seu Govern del PP volen aplicar una llei de reforma que deixa els ajuntaments en mers gestors dels cementiris , organitzadors de la festa local i vigilants de la bandera al balcó de la casa consistorial.

Aquest atemptat contra el municipalisme anomenat, a la castissa, de manera altisonant, Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local ( LRSAL ) és, com recull el professor Quim Brugué , com a mínim "impresentable " i "una aberració des del seu preàmbul ".

Esgarrifa't. El desvergonyiment del Govern de Rajoy ni es dissimula. Així comença el Preámbulo d'aquesta llei:
"La reforma del artículo 135 de la Constitución española , en apoyo nueva Redacción dato en 2011, consagra la Estabilidad Presupuestaria como principio rector que debería presidir las actuaciones de Todas las Administraciones Públicas".

La proposta de Rajoy en forma de llei arrasa les competències municipals amb arguments falsos. És econòmicament una burla perquè no afronta el problema del finançament local; és políticament perversa perquè allunya els serveis dels ciutadans; és socialment traïdora perquè sostreu a les persones la xarxa de suport i ajuda que han teixit els ajuntaments en tots aquests anys de democràcia.

Amb l'excusa de la crisi econòmica i financera dels poders que donen cobertura a l'ofensiva liberal que està matxacant els drets a tort i a dret , Rajoy- el parsimoniós - fa un pas més per escapçar l'autonomia municipal. I es passa pel forro la Constitució espanyola- la que al seu dia ni devia votar i la que només treu del sac per conjurar separatistes -. Diu , el text de capçalera de Rajoy quan parla de Catalunya , és a dir , la Constitució :
Artículo 140
"La Constitución garantiza la autonomía de los municipios "

Doncs ja no . Ni Constitució, ni autonomia, ni municipis, ni ciutadania : i aquesta última , si pot ser, que no torni ni mañana, ni pasado tampoco.
Les entitats municipalistes catalanes i les centrals sindicals s'han unit en defensa de les competències municipals per recórrer davant el Tribunal Constitucional aquesta LRSAL i centenars d'ajuntaments, com el meu, l'Ajuntament de Cubelles , s'han afegit a la demanda sense dubtar.
Si no s'atura, aquesta llei que condemna el municipalisme ens retira les competències en matèria de medi ambient : les que ara permeten als municipis defensar les seves platges, els seus rius i els seus boscos; limita la capacitat dels ajuntaments per gestionar les escoles bressol; dificulta donar suport a les escoles de música; condiciona l'impuls a les escoles d'adults i als cicles de formació no reglada.

Si no s'atura , aquesta llei - que suspèn els ajuntaments- ens impedeix fins i tot el manteniment dels dispensaris, les inspeccions sanitàries i el control de plagues.

Si no s'atura, aquest llei centralitzadora - que mira només l'economia transnacional - ens impedirà aplicar polítiques d'atenció a la dona pensades des de i per Cubelles, com és el cas de la propera obertura del Centre d'Informació i Atenció a les Dones a la Casa Zafra després d'anys de treball de les entitats de dones organitzades.

I el més important en aquesta època de crisi provocada pels especuladors i mercaders acollits sota el vol de la gavina: amb aquesta llei desapareix la capacitat dels ajuntaments de dissenyar, planificar i definir els seus serveis socials, que passen a la Generalitat sense que ningú - atenció ! - digui ni piu sobre el seu finançament.

Si la reforma legal de Rajoy contra els ajuntaments i els seus ciutadans no s'atura, els ajuntaments no podran fer polítiques de reinserció social, ni marcar els objectius de les beques, ajudes i subvencions, ni mantenir la tele - assistència a la gent gran i a les persones dependents , ni oferir el suport directe a persones amb risc d'exclusió social, ni dissenyar les campanyes pròpies d'ajuda i lliurament d'aliments a les famílies que ho necessiten, ni pagar el rebut de la llum i de l'aigua a les famílies que corren el risc de ser desnonades per les entitats dirigides per uns banquers que s'intercanvien correus electrònics amb l'inquilí de la Moncloa.

Si la reforma legal de Rajoy contra els ajuntaments i els seus ciutadans prospera, els ajuntaments tindran dificultats per impulsar polítiques pròpies d'ajuda a la gent gran i vetllar per la seva inserció, per impulsar la formació dels joves que pengen els estudis, per a protegir els drets dels nens més vulnerables.

Centenars d'ajuntaments catalans s'ha rebel • lat contra aquesta barbaritat. I hem d'estar orgullosos. Molts ajuntaments de Catalunya i d'Espanya , ho ha fet i ho fan bé en la defensa dels drets públics en l'ensenyament, la sanitat i l'atenció social.

Rajoy vol deixar a 715 ajuntaments de Catalunya de menys de 5000 habitants amb un únic servei obligatori: el del cementiri municipal . I pretén deixar a 882 ajuntaments de Catalunya de menys de 20.000 habitants sense la direcció dels seus serveis bàsics.

L'Associació Catalana de Municipis , la Federació de Municipis de Catalunya , CCOO i UGT han alçat la veu http://elmonlocaldiuprou.wordpress.com/ contra aquesta nova llei que assalta la capacitat política i econòmica dels ajuntaments per fer-los titulars, en el millor dels casos , només del rellotge de sol de la Plaça de l'Ajuntament.

Es tracta d'una llei econòmicament fora de lloc . No són els ajuntaments els responsables de l'enorme dèficit públic de l'Estat. En el cas del meu ajuntament, el de Cubelles , tot i la mentida reiterada d'alguns falsaris sobre les arques municipal, només cal observar que el 2011 l'estalvi del romanent superava lleugerament els sis milions d'euros i el recentment aprovat pressupost del 2014 indica un fons de maniobra que ronda els sis milions i mig d'euros. I malgrat aquesta magnífica situació econòmica la legislació de Rajoy ens segueix condemnant a ser un poble sense biblioteca municipal: perquè ens volen així , sense accés a la cultura i a la formació , perquè volen només una joventut carn de canó condemnada a l'atur i la exili forçat .
Es tracta d'una llei políticament tendenciosa, carregada d'ideologia centralista i oportunista que deixa els ajuntaments asfixiats políticament i econòmicament per castigar directament a la ciutadania, a qui volen sotmesa i acollonida.

Es tracta d'una llei tramposa que, reproduint l'afirmació de Xavier Amor- president de la Federació de Municipis i alcalde de Pineda de Mar -, "és un cop d'estat de guant blanc contra el municipalisme ".

I contra aquests colpistes, estic molt satisfet de pronunciar, com el Ple del meu ajuntament i de manera rotunda: Rajoy , fora dels nostres ajuntaments.

@GrauXavier a twitter

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1259
1
Comentaris afegits 
S.P (Reus) 05-03-2014 - 18:29
Aqu el que es tracta s de seguir vivint del cuentu uns i altres. Quina pena!
TORNAR