e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

09 de Desembre de 2013

Nelson Mandela no va ser tan sols un exemple d’altura de mires i d’honestedat. No va ser únicament un líder que va tirar a terra una tirania (l’apartheid no era altra cosa) només amb la raó i arguments morals. No va ser tan sols un Premi Nobel de la Pau dels que no et fan sentir vergonya o fer-te preguntes antipàtiques. Mandela és també l’exemple d’una transició modèlica. En tot cas, una transició més ben feta que la que vam viure en aquests paratges i que tan mitificada tenen alguns.

Quin mèrit va tenir la transició sud-africana que mereixi tan elogiós comentari? Bàsicament, el de ser capaç de perdonar sincerament, però mai de maquillar o dissimular el que havia passat. Dit d’una altra forma, que la reconciliació no era possible sense la veritat. Per això la comissió que va presidir l’arquebisbe Desmond Tutu portava aquestes dues idees, veritat i reconciliació, i per aquest ordre, en la denominació.

Sembla senzill, però és la clau que permet entendre que a Sud-àfrica no quedessin serrells d’aquells que et peten a la cara anys a venir. El mecanisme era simple. Un cop investigat el paper de cadascú durant l’apartheid (inclòs el dels grups negres que havien optat per la violència) es convocava als implicats i se’ls donava a triar. Si es retiraven dels càrrecs i llocs públics, quedaven lliures. Si no, l’expedient passava al fiscal.

Unes quantes persones que no van voler reconèixer el que havia passat van acabar engarjolades. Algunes de prou destacades i rellevants, i de pell fosca per si quedaven dubtes sobre la rectitud del procés, com la Winnie Mandela. No va pagar només la poca roba, tot i que això de pagar és molt relatiu: els guardians de presons implicats en la mort de presoners, per exemple, van ser jubilats amb una bona pensió, llevat d’un cas que no va voler baixar del ruc. Ni tan sols havien de demanar perdó...

Però el més important de tot plegat és que va quedar demostrat que per fer net després d’un règim autoritari no calia tancar ningú a la presó. N’hi ha prou de mirar de cara a la realitat i prendre unes mesures molt senzilles, com condicionar el perdó a no tenir mai més cap paper a la vida pública.

Igual que aquí, on encara van en cotxe oficial alguns destacats prohoms del franquisme, que han arribat a acumular més anys de “servei” en la presumpta democràcia actual que durant la dictadura. En realitat, els franquistes no es van beneficiar únicament de l’amnistia de facto que per ells va significar la Transició: és que fins i tot a alguns els hem construït historials democràtics impecables. I altres s’han sabut comprar molt bé el perdó, sense necessitat del més mínim penediment ni de neteja d’historial: Juan Antonio Samaranch es va morir, al llit segons el tòpic, sense aportació coneguda a la democràcia (que fins i tot podríem reconèixer-li a Manuel Fraga), però amb capella ardent al Palau de la Generalitat i funeral amb tots els honors i cops de colze per sortir a la foto.

Potser els nostres pares i avis no van poder aconseguir res millor a la mort de Franco. És molt fàcil criticar sense atendre les circumstàncies del moment, sí. Però per molt injusta que sigui la retrospectiva, que és molt còmoda perquè no s’equivoca, cal dir també que no tot es va fer bé i que, com a conseqüència, hi ha qüestions sense resoldre que apareixen i tornen a aparèixer periòdicament, com si es tractés del Guadiana.

Això no passa a Sud-àfrica, perquè el passat està assumit i ben paït. Segurament la seva transició no va ser perfecta, però va funcionar més que raonablement. També cal dir que va ser més qüestió de capital humà que de bondat. El paper de l’arquebisbe Desmond Tutu no pot ser més clar, en aquest sentit. Sense desmerèixer-lo en absolut (és un altre Nobel de la Pau que honora el premi, en comptes de ser honorat pel guardó), s’imaginen una comissió com la seva presidida per Rouco Varela? Poden dir-me demagog, si ho volen. Però mirin de contestar-se la pregunta.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1276
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR