e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

03 de Juny de 2014

L’abdicació del Rei d’Espanya és el darrer acte, fins avui, d’una obra de teatre que fa prop de quatre dècades que dura. Jo no faig una crítica demolidora de la Transició, en atenció a la idea que potser no es va poder fer res millor i sobretot perquè els que érem uns nens llavors no hem fet després les coses d’una forma especialment brillant. Però les ficcions que van posar-se en marxa llavors, i que han desembocat en l’actual statu quo, han acabat passant factura: si el desengany ja va produir-se quan l’invent no portava ni tres anys funcionant, imaginin-se ara.

Jo no crec que la crisi hagi desfermat el descontent i el cansament amb la partitocràcia vigent. Si de cas, ha aprofundit una tendència que ja venia d’abans. Però l’statu quo es veu amenaçat. Fins ara, ha anat trampejant confiant en una recuperació econòmica que posés les coses al seu lloc, perquè ja se sap que quan va bé, o quan ens pensem que va bé, ens queixem menys.

Però la recuperació no acaba d’arribar, la gent malfia de les estadístiques, el mal ambient no s’atenua i la còmoda llei electoral que s'han manegat ja no els arriba. No sé si el resultat de les eleccions europees és un simple avís o un factor que ha desfermat el pànic a l’establishment. Deu ser la segona opció, vista la intensitat de la reacció.

Sí, és difícil no pensar en l’abdicació com un cop d’efecte organitzat per salvar els mobles. Servidor té els seus dubtes que la cosa funcioni: la gent està molt cremada i, sobretot, ja no es mama el dit. Això no vol dir que l’opció republicana s’imposés en un referèndum que ningú no convocarà. De fet, està per veure que la independència guanyés la també difícil consulta catalana (jo tinc clar el “sí”, perdó el “sí-sí”, però posaré una mà al foc quan a l’altra tingui els resultats de l’escrutini). Però que l’obra de teatre de l’abdicació serà un fracàs és bastant més evident.

I saben perquè fracassarà? No serà perquè s’equivoquin d’eina, si més no des del seu punt de vista. Estan convençuts no que el cop de cap generarà adhesió i salvarà la crisi (la seva, vull dir), sinó que distreurà prou l’atenció. Si més no, guanyaran temps. I aquest és el principal problema de la seva “solució”. Que és teatre, sí, però li falta un element fonamental perquè pogués ser creïble: que fos veritat.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1052
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR