e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

24 de Febrer de 2015

Vaig seguir les compareixences al Parlament de la família Pujol (la major part de la de l'expresident, tota la de Marta Ferrusola i part de la de Pujol júnior) perquè estava a l'autopista, cap aquí i cap allà, amb la ràdio del cotxe engegada. Quines sensacions més rares. I diré quelcom que potser serà antipàtic, però em sembla que la compareixença més digna va ser la del fill. O, més ben dit, la menys indigna. Sense renunciar a apel·lar a Catalunya i a batalletes diverses, sense contestar realment la major part de preguntes i segurament contant moltes troles, com a mínim va mirar de vendre la seva versió.

L'actuació de l'expresident va fer molta pena. Pena de la de debò, no de la de la Ferrusola. Dir que no sentia les preguntes perquè se li havia acabat la pila de l'audífon... Qui l'ha vist i qui el veu.

Però la compareixença de Marta Ferrusola va ser dramàtica de debò, per no dir que patètica. I ja no ho dic pel moment culminant ("Catalunya no ho mereix això"), o per afirmacions increïbles com que no tenen ni cinc, o que els seus fills van amb una mà al davant i una al darrera. És per l'actitud, la mateixa que quan va engegar els periodistes. És falta de costum. Ferrusola és qui pitjor porta aquest nou paper, insòlit per ella i els seus, d'arbre caigut.

Jordi Pujol té taules polítiques, tot i que darrerament costi de creure, i sap el que són les trompades. El penalitza molt, això sí, intentar fer-se l'avi despistat i, a la vegada, no poder evitar que li salti aquell punt de mal caràcter que sempre ha tingut quan s'ha vist contrariat. El fill va demostrar ser un venedor nat. Fins ara, no sabíem ni la veu que tenia, però en algun moment va deixar sense paraula els diputats. Mal producte té per vendre, però si més no va tenir els nassos d'anar a vendre'l, a base de posar-hi galtes.

El cas de Marta Ferrusola és molt diferent. És que més enllà dels negocis que pogués haver-hi, van ser molts anys d'adulació pública i privada. Per arribar indirectament al seu marit o pel molt que sembla que manava ella, que deien (deien, deien, deien) que posava i treia consellers, en alguna ocasió perquè s'havien divorciat o perquè se'ls sospitava una amant...

Ja no és que tingués escorta que li obria la porta del cotxe. És que fins i tot tenia una mena d'agenda oficial i la passejaven per Catalunya, càrrec al partit i TV3 li dedicava minuts per temes purament personals, com aquella vegada que es va tirar en paracaigudes per celebrar que feia anys. En aquella ocasió, un conegut autor d'havaneres, de qui ometre'm misericordiosament el nom, li va dedicar el tema "Marta voladora". La discreció no és per ella, sinó pel molt que aquest compositor havia significat pel món musical del país, que consti.

Falta de costum? Sí, falta de costum de ser acollada. De donar explicacions, si ho prefereixen. I les podem demanar perquè no tenia càrrec oficial, però no ho semblava. A més, és clar, que tot just el que cal aclarir és si la fortuna familiar va sortir del pressupost públic o no. No sembla que Marta Ferrusola sigui la persona més indicada per treure’ns de dubtes. I no perquè hi hagi implicada la seva eventual defensa als tribunals, sinó per raons merament psicològiques.

Marta Ferrusola encara deu pensar que el país està en deute amb el seu marit, amb la seva família i segurament amb ella mateixa. I com que a mal caràcter sembla que guanyi fins i tot al seu marit, no es va poder estar d’entrar al drap tot i la seva intenció inicial de no declarar res. No callant, es va engegar un tret al peu darrera d’un altre. Però la cosa va ser coherent, plenament coherent, amb algú que va dir, fa una desena llarga d’anys, que el canvi de govern a la Generalitat era com si els haguessin robat quelcom que era seu.

Si algun dia algú es decideix a relatar aquesta caiguda dels déus, aquest ensorrament d’una cort decadent, que no dubti sobre quin personatge té més profunditat dramàtica. No és l’expresident, no.

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1230
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR