e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

20 de Setembre de 2016

 

L’acord per prolongar el servei de Metro de Barcelona els dies que el Barça jugui tard a la nit és una bona notícia. Però no perquè resolgui un senyor problema de mobilitat, sinó perquè el club es farà càrrec de les pèrdues econòmiques que hi hagi. I és justament aquest detall el que en fa un acord valuós des d’un punt de vista en el qual poques persones hauran pensat: elimina una causa de greuge. I no és tant un greuge cap als que no són culers i potser no veurien amb bons ulls sufragar la broma mitjançant els seus impostos, sinó un greuge cap a la major part del país, que també paga el dèficit del Metro de la capital sense beneficiar-se del servei.

No ens enganyem, però, sobre la qüestió de fons, que és si un espectacle públic ha de començar a les 10 de la nit. Tanmateix, el tema té mala solució amb els horaris laborals encara vigents per a la majoria. Tampoc una ciutat que viu bàsicament de la seva imatge hauria de permetre’s l’estampa de milers de persones deambulant per la seva principal avinguda, com si fossin refugiats fugint d’una zona de guerra, perquè el Metro ja ha plegat a l’hora que acaba l’espectacle.

Naturalment, un mateix s’ha de fer responsable dels seus propis desplaçaments, sobretot si no poden justificar-se per autèntiques necessitats, com anar a la feina, o a estudiar, o al metge. I fins i tot així, acceptem que s’ampliï el servei, tot assumint pèrdues, en ocasions especials com Cap d’Any, la revetlla de Sant Joan, festes locals..., o genèricament el cap de setmana. És simplement política de mobilitat, que evita molts problemes i riscos.

Però això, que pot raonar-se davant una festa popular o celebració tradicional, pot digerir-se igual tractant-se de l’esdeveniment d’una entitat privada? La primera part, sí, ja que també es resolen problemes de mobilitat. Ara, que la broma l’hagin de pagar els contribuents ja resulta més problemàtic.

Que estiguem parlant del Barça potser fa antipàtica aquesta línia d’argumentació, si més no segons a quins ulls. Però oblidin per un moment colors i simbolismes extraesportius. Pensin que un partit del Barça és un espectacle al qual es cobra entrada, i no barata precisament. I sobretot pensin que l’espectacle en qüestió és convocat per una entitat que es gasta els milions d’euros a desenes i a centenars en despeses que no és que siguin difícils de justificar, sinó que sovint ofenen la decència (1). Potser fer pagar a les arques públiques el caprici i la comoditat dels seus espectadors sigui una mica excessiu, oi?

Arribats a aquest punt, el de menys és que el Metro pensi que pot recuperar part dels calers amb certs bitllets turístics que incloguin el desplaçament al Camp Nou, atesa la tirada que els partits entre setmana del Barça tenen entre els turistes (2). És simple oportunitat comercial. L’important, el que marca la diferència, és que el club abonarà la diferència, sigui la que sigui.

Que, per c ert, per al Barça és literalment la xocolata del lloro. El cost per al club de cada hora extra de Metro no arribarà al 0,05% del salari que paga a Messi. O el 0,006% del seu pressupost per a la present temporada. O sigui, que no és que sigui just, que ho és; és que seria ridícula i ofensiva una altra cosa. I tal vegada això fa excessius els elogiosos comentaris del primer paràgraf.

Si més no, algú que visqui fora de Barcelona no podrà sentir-se agreujat, tot i que s’emprenyarà igual, quan, per estalviar uns pocs milers d’euros, li retallin alguna línia comarcal d’autobús d’aquelles a les quals viatgen quatre gats, sí, però que compleixen una funció social  més vital que facilitar anar a veure a uns senyors en calça curta córrer darrera d’una pilota.


(1) Algunes d’aquestes despeses s’arrosseguen de fa temps pels tribunals i la cosa, malgrat que pugui acabar no sent delicte, fa de tot llevat de bonic.

(2) Hi va menys públic de l’habitual i, per tant, hi ha més localitats a la venda.

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
922
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR