e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 d'Octubre de 2016

Creguin-me que ho he estat mirant. Per terra, mar i aire, per ser precisos. Abans de soltar un sarcasme dels meus, volia estar segur que a cada poble de Catalunya existia com a mínim una associació d’Afectats pels Accents Diacrítics. Només així hauria entés l’afany de simplificació de la llengua que tira endavant l’Institut d’Estudis Catalans, a compte dels redits accents. Però no.

Servidor entenia fins avui que el gran problema de la generació més ben preparada de la història no era exactament l’ortografia, i mira que arriben a la Universitat fent unes faltes mereixedores d’una execució atroç, sinó una pobresa de llenguatge que fa feredat. Presumptes posseïdors del nivell C de català pel fet d’haver aprovat l’ESO, que funcionen, és un dir, amb un vocabulari de 300 paraules (en el temps jovenívol dels que ja estem al mig segle es considerava culta la persona que en tenia un de 5.000). Que tiren amb mitja dotzena de verbs, la meitat dels quals (ser, estar, haver), són verbs que, per dir-ho d’alguna forma, venen de fàbrica. I just si saben què és un sinònim, per no parlar dels adverbis.

Però no, què m’han dit, quina senyora complicació. Posem-ho fàcil. Ja se sap, per l’experiència precisament del nostre sistema educatiu sabem que no hi ha res com baixar el nivell per fer pujar el nombre d’aprovats. No riguin, si us plau.

Des d’aquest punt de vista, si alguna crítica admet la decisió sobre els accents diacrítics és que fa curt. Posats a simplificar, era de calaix suprimir-los tots. Perquè embolicar la troca deixant-ne vius uns quants, en comptes de matar-los tots? Ah, que el context no resol totes les situacions? I per a què es pensaven que servien els accents diacrítics? Per molestar els soferts usuaris de la llengua?

Potser no és qüestió de falta de coherència. Igual pensen que la quinzena indultada es podrà aprendre com les preposicions, o les taules de multiplicar, a la pedagogia franquista. És a dir, cantant...

És més, si el criteri ha de ser tant simplificar com facilitar l’aprenentatge, gosem fer, amb immodèstia digna de millor causa, alguns suggeriments a les ments pensants de l’IEC. En primer lloc, que prohibeixin la lletra hac, que ja ens diran per a què serveix exactament si no és per fer faltes. Com a segona providència, que suprimeixin l’ela geminada: a banda de no saber mai com la partim a final de línia, quin sentit té mantenir un cultisme llatí, quan de lllatí ja no s’ensenya pràcticament ni a les facultats de Filologia?

I que me’n diuen dels pronoms febles? Facilitar l’aprenentage, era? Doncs no saben el que facilitarien la vida als que volen aprendre català. Per no dir als que el tenen com a llengua materna i en parlen, fins i tot “professionalment”, com alguns presentadors de TV3. En realitat, si la Creu de Sant Jordi no s’hagués devaluat des que la reparteixen a pes, ens l’haurien de donar als que ens en sortim. Ep, parin màquines. Hem dit que ens l’haurien de donar als que ens en sortim? Ai, ens hem emocionat. Encara ens caurà una llagrimeta...

Posats a fer, no podríem revisar també la puntuació? Una idea a valorar: suprimir el punt i final. Admés que el punt i seguit i el punt i a part compleixen alguna funció, que el context no resol, necessitem realment el punt i final? No queda clar que allò ja s’ha acabat pel simple fet que no hi ve res a continuació?

Ah, i que no s’oblidin de les majúscules. O de les vocals neutres. Per què, per què, que diria José Mourinho, un cèlebre intèrpret d’idiomes (aquí el vam conèixer per primer cop en qualitat de tal), caldria conservar-les? No patim una existència prou arrossegada?

En definitiva, si calen voluntaris per enderrocar el català de barretina, ens apuntem al bombardeig. Però si es tracta de substituir-lo per un català de gorra de beisbol amb la visera al clatell, que no hi comptin. Que seguirem fent servir els accents diacrítics, els “prohibits” i els supervivents, tota la santa vida. O mentre ens doni la gana. I no ens importarà que ens puguin posar faltes per usar-los (temps al temps), que a la nostra edat la pantalla de fer exàmens ja la tenim passada.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1517
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR