e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 de Maig del 2016

Moral duties have no terms

El títol (“Les obligacions morals no tenen terminis”) l’he manllevat d’una campanya desenvolupada als anys 60 als Estats Units per protestar contra la prescripció dels crims del nazisme. Les causes obertes a Alemanya ho eren per assassinat, ordinari perquè ens entenguem, en comptes de genocidi, que és imprescriptible. Milers de nazis fugitius (1) ja es veien tornant tan tranquils a casa... La campanya va ser efectiva i fins fa quatre dies, com qui diu, encara es jutjava avis gairebé centenaris amb historials de por.

Em diran que la comparativa és molt bèstia, però és el que pensava quan repassava la polèmica sobre el monument franquista de Tortosa. I no per la consulta per ella mateixa, sobre la qual ja em vaig retratar aquí, sinó pels arguments que es posen sobre...

Continuar llegint...

25 de Maig del 2016

És franquista, "y lo sabes"

Només per posar-los en antecedents: servidor va néixer a Tortosa, però no podrà votar en la consulta d’aquest proper 28 de maig sobre la continuïtat del famós monument al mig de l’Ebre, perquè fa moooolts anys que no hi està empadronat. I vist algun dels arguments en dansa, m’imagino que no faltarà qui em negui fins i tot el dret a opinar: hi ha una línia molt fina entre mantenir que ningú de fora de Tortosa pot piular, perquè “el monument és dels tortosins”, i acabar decidint qui és tortosí, i qui no.

Però servidor fa anys que no escriu i opina pensant en si fa amics. És més, fins i tot quan les opinions no serveixen per a res, serveixen si més no per a una cosa: per tal que el silenci d’un, no pugui ser usat implícitament i comptabilitzat en el ramat de torn. A partir d’aquí,...

Continuar llegint...

11 de Maig del 2016

Un alcalde musulmà

Vaig anar a Londres just l’endemà de l’elecció del nou alcalde, Sadiq Khan. I saben què? Que no passava res. El metro i els trens circulaven tan bé, o tan malament, com sempre. Les botigues eren obertes i no es veia cap escena d’acumulació de queviures. També eren oberts bars, restaurants, teatres, cinemes..., i els carrers, a vessar de persones. La forma en què gaudien d’un fantàstic cap de setmana primaveral descarta que estiguessin aixecant-se en armes.

Es veia policia pel carrer i es recollia la brossa, per posar un altre parell d’exemples. En arribar dilluns (servidor encara hi era) van obrir les escoles i tot allò que el cap de setmana és tancat. En definitiva, el que passa cada dia de cada dia a qualsevol ciutat normal del món, si més no del món occidental.

Ah, se m’oblidava: feia una senyora calor. Una autèntica calorada,...

Continuar llegint...