e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

24 d'Abril del 2014

El cruel abril de Gerard Vergés

Abril havia estat tota la vida florit i juganer. Ens ho recordava l'escriptor tortosí Gerard Vergés, mort aquest Sant Jordi, a “Tretze biografies imperfectes”, parlant de Cesare Pavese i la seva teoria que, en poesia, l’espurna saltava quan un nom i un adjectiu que mai havien anat plegats s’ajuntaven per primer cop. Vergés ho exemplificava amb el primer abril cruel de la història literària: el de T.S. Eliot, a “The Waste Land” (“La terra erma”):


APRIL is the cruellest month, breeding    
Lilacs out of the dead land, mixing    
Memory and desire, stirring    
Dull roots with spring rain.


Un tros de poema, dels més importants del segle XX. I no explícitament, però també una bufetada als tòpics tronats dels quals han tirat molts escriptors per fer veure que eren igual de...

Continuar llegint...

07 d'Abril del 2014

La democràcia serveix per alguna cosa

Aquest 30 de març vaig assistir a la manifestació contra el nou pla de conca de l’Ebre. Ja saben: un cabal ecològic tan irrisori que el perjudici sobre el riu i el delta no és una qüestió d’opinions, sinó un risc objectivable. I queixar-se’n no és cosa d’uns indis de la reserva, que volen viure entre arrossars, sentint cantar exòtiques aus i aguantant estoicament les picades dels mosquits. No, és cosa de qui vol fer la vida i guanyar-se-la, fins i tot guanyar-se-la bé si fos possible, a la terra on ha nascut. Sense vendre-la al millor postor, amb invents de pa per avui i gana per demà, i preservant uns mínims que compensin els inconvenients de formar part d’un país que et relega a abocador de tot el que fa lleig o molesta, o a reserva apatxe.

Hi vaig anar perquè sóc d’allà, variant tortosina, tot i que he viscut fora...

Continuar llegint...