e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 de Novembre de 2014

Avui, 7 de novembre, fa vuitanta-tres anys que va néixer Unió Democràtica de Catalunya. La partida de naixement és la publicació del Manifest Fundacional al diari "El Matí", signat, entre d'altres per persones tan significatives com Pau Romeva, Maurici Serrahima, Lluís Vila d'Abadal o Joan Baptista Roca i Caball. Posteriorment, l'any 32, atrets per l'ideari del nou partit, s'hi van incorporar altres noms tan importants com Manuel Carrasco i Miquel Coll i Alentorn.
 
La fundació del partit no va ser un acte espontani ni intempestiu. Vist en perspectiva, el manifest fundacional i els primers textos d'Unió Democràtica evidencien ja una clara maduresa i un bagatge ideològic que diferencia Unió de la resta de partits. Al bell mig del convuls any 31, Unió és capaç de superar la radicalitat dels uns i dels altres i esdevenir un partit que, serenament, aposta per les llibertats de la persona i dels pobles, per la democràcia, per la justícia social, pel diàleg i pels valors humanistes.
 
I això no van ser només afirmacions teòriques: quan tot eren imposicions extremes, Unió va defensar la llibertat d'ensenyament i el dret a exercir-la per part dels ordes religiosos; va defensar la pervivència de la legalitat i la democràcia quan va esclatar la Guerra Civil; va promoure iniciatives per la pau, va contribuir a la salvació de molts catalans perseguits i, en definitiva, va ser un exemple de serenor entre totes les convulsions de la Guerra Civil. Sota el franquisme, amb molts dels seus dirigents a l'exili, Unió va passar a la clandestinitat i va treballar des del primer moment per la recuperació de les llibertats polítiques i socials de les persones i el país. No només amb frases, sinó sobretot amb fets.
 
Des de la seva fundació, doncs, Unió Democràtica ha estat un partit al servei de l'humanisme i la justícia social i al servei del nostre país. En tot moment, fins i tot en els dificilíssims anys del franquisme més dur, els nostres documents doctrinals i la nostra actuació han estat sempre exemple de rigor i de seny, sense cedir als extrems ni caure en la demagògia, la visceralitat o l'impuls irreflexiu. I això ha anat acompanyat sempre d'un esperit de centralitat que ens ha permès en tot moment dialogar amb totes les forces democràtiques existents.
 
Avui dia Unió continua defensant els mateixos grans principis d'humanisme, justícia i amor al país que ens van fer néixer ara fa vuitanta-tres anys. I avui dia, com en tota la nostra història, Unió continua amb la mateixa voluntat de servei i de diàleg. Seguim essent el partit que defensa la persona, el partit que defensa la justícia social i, també un dels partits que defensa les llibertats del país. És la nostra raó de ser.
 
Per coincidències del destí, en aquest dia nostre d'aniversari, es reuneix novament el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Un dret que hem defensat per a Catalunya des de fa vuitanta-tres anys, i que és presidit per una molt destacada personalitat d'Unió. La nostra història és plena de grans noms, i ens honora el record de Pau Romeva, de Carrasco, de Coll i Alentorn i de moltes altres grans personalitats del partit durant tot aquest temps. I ens sentim orgullosos del que hem estat i del que som, del que defensem, de la nostra voluntat constant d'apostar pel seny, el diàleg i la concòrdia. Som i serem un partit que des del primer moment ha rebutjat la radicalitat i el maniqueisme i que sempre ha defensat i defensarà la dignitat de les persones, el seu benestar i les llibertats del país.
 
Per molts anys!

Toni Font, vicesecretari general d’Unió Democràtica de Catalunya


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1640
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR