e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 d'Abril de 2015

No, no em refereixo als valors dels aficionats culers sinó a la hipocresia de l’actual junta directiva del Futbol Club Barcelona.

Hipòcrita per la publicitat que mostra el Barça, tan en les seves instal·lacions esportives com en la seva camiseta, de Qatar Airways, la companyia aèria propietat del govern qatarià, amb la qual el club barcelonista té firmat un contracte publicitari de cinc anys (del 2011 al 2016) cobrant 30 milions d’euros per temporada.

Qatar és un petit país del Pròxim Orient, de la mida de la província de Lleida, situat al golf Pèrsic i governat amb mà de ferro per un dictador amb el nom àrab d’emir.

L’emirat té la sort de tenir enormes jaciments de petroli i sobretot de gas natural en el seu subsòl. Es calcula que el 52% del seu Producte Interior Brut (PIB) prové de les exportacions d’hidrocarburs, essent Qatar el tercer productor mundial de gas natural després de l’Iran i de Rússia.

Gràcies a això, és un dels països més rics del planeta: té la renda per càpita més alta del món i l’economia que més augmenta amb un creixement anual del seu PIB del 9,6%.

Malgrat la seva immensa riquesa, Qatar pateix enormes desigualtats econòmiques i socials. Dels 1,7 milions d’habitants que té el país, només una quarta part (uns 200.000) és d’origen qatarià. Una bona part d’aquesta minoria és la que porta un tren de vida totalment privilegiada, conduint luxosos cotxes i comprant a les botigues més exclusives del món. Aquesta imatge glamurosa és la més coneguda de Qatar i la que al seu règim li interessa vendre al món.

Però és només una part de la fotografia, tan sols la seva cara neta i lluminosa. La bruta i obscura és que la gran majoria de la població que de Qatar la formen immigrants asiàtics, sobretot vinguts del Pakistan, l’Índia i Bangladesh. Persones que viuen explotades per sous de misèria i en condicions de treball que són gairebé d’esclavitud i que vulneren els Drets Humans més bàsics i fonamentals; per no parlar de les dones d’origen qatarià: discriminades i marginades per la llei en gairebé tots els àmbits de la societat.

El gran poder econòmic de Qatar ha permès al seu govern intensificar la projecció del seu país en l’arena internacional en els darrers anys, convertint Qatar en un actor regional clau amb un major pes i influència al Pròxim Orient i també en una potència emergent al món àrab en general.

Això s’ha notat, per exemple, en el paper creixent que ha mantingut Qatar fomentant i recolzant, des del 2010 quan van començar, les revoltes de l’anomenada “Primavera Àrab” en països com: Tunísia, Líbia, Egipte o Síria, on ha derivat en un conflicte armat que està enquistat des de fa més de 3 anys.

En un altre conflicte armat actual, el de l’Estat Islàmic en els territoris de l’Iraq i Síria, l’emirat de Qatar també hi juga un paper important. De fet hi ha adoptat una postura surrealista: d’una banda el govern de Qatar finança els combatents de l’Estat Islàmic (tal i com han denunciat varis mitjans de comunicació,  informes d’ONGs internacionals i el mateix Ministeri de Desenvolupament Internacional del govern d’Alemanya) i, de l’altra, l’emirat és un dels aliats àrabs de la coalició internacional, liderada pels EUA, que bombardeja aquests mateixos combatents islamistes als quals finança. És una situació quasi esquizofrènica en la qual una mà del govern de Qatar no vol saber què fa l’altra.

Per això, quan veig la camiseta del Barça amb la publicitat de Qatar Airways sota l’escut, veig també com el currículum fastigós del govern dictatorial de Qatar empastifa el discurs dels valors del Barça, aquell que diu que el fan diferent de la resta d’equips de futbol del món i que el converteixen en més que un club.

El president del Barça ja va dir que no renovarien el contracte publicitari amb Qatar un cop s’exhaurís, però això és insuficient, cal molt més. A què espera la directiva barcelonista per retirar la publicitat de Qatar ara mateix? Per què es permet, encara a dia d’avui, estar rebent diners d’una dictadura que viola els Drets Humans, les llibertats individuals, discrimina les dones i que patrocina els fonamentalistes de l’Estat Islàmic?

Aquests són els valors amb els quals el Barça es vol identificar? Per què la directiva blaugrana permet que la marca Barça, segurament la que té més projecció internacional de Catalunya, sigui prostituïda per la marca Qatar, tacada de corrupció i de sang?

Només hi ha dues opcions possibles que ho permeten explicar: o el mite dels valors del Barça és fals i és només això, un mite, o bé el club té una directiva hipòcrita. Uns directius cínics més preocupats en fer caixa perquè la pela és la pela, encara que això suposi rentar-li la cara a un emirat que és dictatorial, esclavista, misogin i que finança l’Estat Islàmic de l’Iraq i Síria, que no interessats en projectar una imatge admirada i envejada del Barça arreu del món com quan només duia la publicitat d’UNICEF a la camiseta.

M’inclino per la segona opció i penso que a la directiva blaugrana li hauria de caure la cara de vergonya perquè el seu cinisme empastifa els valors del que ha representat el Barça tradicionalment per a tanta gent. Crec que només els queda: o anul·lar immediatament el contracte amb Qatar Airways o bé dimitir en bloc per tal de preservar el prestigi d’una institució que potser no es mereixerien dirigir.

Perquè, que la camiseta d’un gran club de futbol com el Barça (que per a molta gent és molt més que això) i que porta en el seu escut la bandera del meu país estigui tacada per una marca de Qatar a mi em fa vergonya i sobretot molta, molta pena.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
550
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR