e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

15 de Juny del 2015

Una ONU armada… d’hipocresia i cinisme

La carta fundacional de les Nacions Unides de 1945 estipula que un dels seus òrgans més importants és el Consell de Seguretat, el qual té la funció principal de "garantir el manteniment de la pau i la seguretat internacionals".

Aquest Consell està format per 15 països, 10 dels quals en són membres no permanents elegits per un període de 2 anys i els 5 restants en són membres permanents i tenen dret de veto. Això vol dir que, encara que hi hagi una majoria absoluta de 14 vots a favor d'una decisió i un vot en contra, si aquest vot és d'un dels cinc membres permanents, la decisió no s'aprova. Tota una...

Continuar llegint...

09 de Juny del 2015

Llançar la tovallola

Té uns 50 anys. Casat i amb dos fills. Esportista tota la vida, li agrada córrer, fins i tot ha fet algunes maratons. No ha fumat mai, ni tan sols una sola cigarreta quan era més jove i era l’època de sortir més. Ell es troba bé, se sent fort i amb plena vitalitat. Però el diagnòstic és clar i inequívoc: càncer de pulmó en fase avançada. Se li ha estès i ja és inoperable, incurable, irreversible. Previsió de vida: uns mesos, amb una mica de sort un any.

Havia anat a fer-se una simple i ordinària radiografia del...

Continuar llegint...

01 de Juny del 2015

Xiular l’himne

Estava assegurada la monumental xiulada a l'himne d'Espanya, en presència del rei Felip VI i del president deo govern espanyol Mariano Rajoy, el passat dissabte a la nit al Camp Nou en la final de la COpa del Rei entre l'Athletic Club de Bilbao i el Barça.

Xiular qualsevol himne nacional: l’espanyol, el català, la marsellesa francesa o el “God Save the Queen” britànic és una manca de respecte perquè, així com les banderes, per a moltes persones els himnes són símbols que representen i expressen sentiments d’una identitat nacional i...

Continuar llegint...

28 de Maig del 2015

Sí, tu també n’ets culpable!

Tots tenim mòbils o ordinadors que necessiten coltan, un element imprescindible pel seu funcionament. El coltan és un escàs mineral que s’extreu de les mines que hi ha sobretot a l’est de la República Democràtica del Congo. Els diners de la seva explotació han ajudat a finançar i a perpetuar una brutal guerra en aquest país africà que fa dècades que dura i que, amb uns 5 milions de morts, és la més cruenta (i massa cops oblidada) del planeta. Però tot i saber-ho, no hem deixat de comprar aquests aparells electrònics que necessiten coltan, perquè tots volem l’últim mòbil de la marca de la poma.

...

Continuar llegint...

18 de Maig del 2015

Modèlica? … ni de conya!

Pertanyo a la primera generació que va néixer en democràcia i que, per tant, no va viure la dictadura franquista. Potser per això hem sigut la primera generació que ha començat a fer preguntes i a intentar obrir les portes de les habitacions tancades i fosques de la nostra memòria col·lectiva, aquelles amb olor a naftalina on els nostres pares no van gosar o voler mirar i on els nostres avis senzillament no van poder perquè la guerra els va passar per sobre.

En l’actual context polític espanyol, on alguns parlen de la necessitat de fer una segona transició després de l’abdicació del rei Joan Carles I en favor del...

Continuar llegint...

11 de Maig del 2015

Per què encara hi ha fam al món?

Figures esquelètiques de pell morena, gastada per la sorra. Infants d’ossos xuclats, ventres inflats i mirades buides. Ulls fràgils i tremolosos, plens de mosques a les parpelles. Mares amb els pits nus i caiguts, de mugrons assecats, completament eixuts.

Hem vist moltes vegades aquestes imatges a la...

Continuar llegint...

04 de Maig del 2015

T’aniquilarem!

Són sis lletres que formen una paraula maleïda i que cada cop es repeteix amb més freqüència: C-À-N-C-E-R. Tots, absolutament tots hem tingut, tenim o tindrem familiars, amics o coneguts afectats o fins i tot morts per aquesta malaltia.

Un té la sensació que cada cop hi ha més casos de càncer, més gent malalta i que cada vegada les bombes cauen més a prop d’un mateix. Tan a prop que ja amb massa freqüència arriba a amputar famílies cada vegada més properes, sinó la pròpia.

Continuar llegint...

30 d'Abril del 2015

Primavera

Un món immers en un hivern llarg i fosc, glaçat per la pobresa, la desigualtat i la injustícia. Aquesta és la sensació que a vegades tinc del món on vivim.

L’any passat les 500 majors multinacionals del món controlaven el 52% del PIB mundial. Aquesta sorprenent xifra no és més que la mostra d’un immens monopoli: una concentració de poder mai vista abans en la història de la humanitat i que només busca maximitzar constantment els beneficis al preu que costi (augment de l’atur, retallada de sous i de drets laborals, danys mediambientals, explotació infantil en països empobrits, etcètera).

Continuar llegint...

27 d'Abril del 2015

El petroli fa més pudor que la sang

Un país desèrtic, quatre vegades més gran que Espanya i que gairebé només té petroli, però en té molt i és molt barat. És el regne de l’Aràbia Saudita, governat des del 1932 per la monarquia de la família Saud, formada per uns 20.000 membres ja que els homes tenen vàries esposes i per tant desenes de fills i centenars de néts.

Una monarquia que, més enllà de les cosmètiques encaixades de mans amb presidents de governs occidentals gràcies al negoci del petroli, no és res més que una dictadura absolutista, autoritària, fonamentalista (el país es regeix segons la “sharia”, la llei...

Continuar llegint...

20 d'Abril del 2015

El nostre cementiri a cel obert

“Mare Nostrum”, el nostre mar. Així anomenaven els romans el mar Mediterrani en el moment de màxima expansió de l’imperi romà fa uns 2.000 anys.

Aquest també és el nom de l’operació de maquillatge que la Unió Europea va organitzar fa un any, i que ha acabat sent un fracàs total, per fer front a la immigració creixent que intenta creuar el Mediterrani per arribar a Europa.

Continuar llegint...